A 2000. év Ki mit vesz észre? verseny eredményhirdetése

2000. december 8-án délután különbözõ korú és foglalkozású nõk és férfiak gyülekeztek a Természet Világa 10 fordulós versenyének eredményhirdetésére. Egymást névrõl már ismerték, hiszen hónapról hónapra találkozhattak megoldásaikból vett idézetekkel a lapban. Legtöbbjüket azonban a verseny vezetõi is csak névrõl ismerték – izgalmas dolog volt úgy javítani megoldásaikat, hogy életkorukat, foglalkozásukat nem is lehetett tudni. Most, a legjobbak találkozásakor derült ki, hogy egyetemi oktató, középiskolai tanár és diák versenyzett egymással a gyõzelemért. Nem is a gyõzelemért – egyszerûen élvezték megfigyelni, észrevenni a különöst a természetesben. Próbára tették, s közben fejlesztették saját megfigyelõképességüket.

  Íme az eredmény:

  Elsõ lett egy 20 éves fiatalember, Kalinovits Gergõ budapesti versenyzõ.

  Második lett Kurgyis József, az ELTE Pszichológiai Intézet munkatársa, aki gyerekeivel közösen figyelte meg a legtöbb kérdezett jelenséget – Gombán, Budapesttõl 40 km-re levõ lakóhelyükön.

  Harmadik lett Benke Noémi, aki még középiskolásként kezdte beküldeni a megoldásokat Székesfehérvárról és veszprémi egyetemistaként fejezte be a versenyt. Neki Nyireti László és Zsolt segített.

  Negyedik lett Bakó András, a nyíregyházi Bánki Donát Mûszaki Középiskola tanára, aki különösen a verseny elsõ hónapjaiban küldött színvonalas megoldásokat, késõbb – idõ hiányában – ki is hagyott néhány fordulót.

  Ötödik lett Görbe Márk, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának tanulója, Matskássy Emõke tanítványa.

  Dicséretben részesült a siófoki Baross Gábor Szakközépiskola 9–10. osztályos diákjai közül Ács Kornél, Radács István és Tóth Ágnes, és egy siófoki általános iskolás: Verebics Ilka. Valamennyien Siklósi Erika tanárnõ biztatására vettek részt a versenyen.

(Balról jobbra:) Kurgyis József, Radács István, Radnai Gyula, Bakó András, Verebics Ilka, Siklósi Erika, Kalinovits Gergõ, Tóth Ágnes, Benke Noémi, Horváth Gábor, Görbe Márk

  A nyertesek oklevelet, min. 2 ezer és max. 12 ezer Ft értékû könyvutalványt kaptak, valamint könyveket, köztük olyanokat is, melyek szerzõi Staar Gyula fõszerkesztõ és a verseny vezetõi: Radnai Gyula és Horváth Gábor voltak. Siklósi Erika tanárnõt, aki a legtöbb (több, mint húsz) tanulót indított ezen a versenyen, a zsûri különjutalomban részesítette: Simonyi Károly A fizika kultúrtörténete c. könyvének CD-változatát kapta.

  A díjkiosztás vidám, jó hangulatban zajlott, mindenki boldog volt. Néhány órára ismét a Természet Világa lett a fõszereplõ, s elfeledkezhettünk az utca zajáról. 


R. Gy.


Természet Világa, 132. évfolyam, 1. szám, 2001. január
https://www.kfki.hu/chemonet/TermVil/


Vissza a tartalomjegyzékhez