G4G7 - Atlanta, 2006


Martin Gardner a matematika legismertebb népszerűsítője az Egyesült Államokban. A matematikai játékok és rejtvények világhírű nagymesterének hosszú éveken keresztül rendszeresen jelent meg a Mathematical Games című rovata a Scientific American folyóiratban. Ezek a cikkek később egy könyvespolcnyi kötetet megtöltve könyv formájában is megjelentek. Sok barátja és tisztelője él világszerte, így jó ötletnek kínálkozott, hogy kétévente egy hosszú hétvégére, kellemes környezetben találkozót szervezzenek a számukra, ahol előadhatják egymásnak a szórakoztató matematika legizgalmasabb fejleményeit, bemutassák a geometria szemet gyönyörködtető vizuális konstrukcióit, megbeszéljék a legújabb rejtvényeket, és megcsodálják a művészet és a matematika határterületeinek alkotásait. A társaság összetétele igen változatos: vannak köztük matematikusok, fizikusok, mérnökök, tanárok, formatervezők, grafikusok, művészek, bűvészek, játékkonstruktőrök, folyóirat-szerkesztők, könyvkiadók.

Az 1993-beli első Gathering for Gardner (G4G1) találkozó után idén márciusban immár a hetediket rendezték Atlantában a Ritz-Carlton Hotelben, közel 300 meghívott résztvevővel. A száznál több bemutató során előadást tartott többek között John Horton Conway, Solomon Golomb, George W. Hart, Roger Penrose, David Singmaster,Neil J. A. Sloane, de ott volt Richard K. Guy és Raymond Smullyan is. Nagyon érdekes és izgalmas témákról esett szó, szinte minden előadásra zsúfolásig megtelt az előadóterem. Mivel sorrendben ez volt a hetedik ilyen konferencia (G4G7), így elsősorban olyan előadásokat vártak a szervezők, amelyek valamilyen formában a 7-es számhoz kapcsolódnak.

Magyar részről hatan vettünk részt és tartottunk előadást a konferencián. Erdély Dániel holland munkatársaival az általa megalkotott spidronrendszeréről beszélt, Kabai Sándor legújabb térbeli modelljeit mutatta be, Lénárt István a gömbi geometria oktatásának fontosságát ecsetelte, de láthattuk Orosz István fantasztikus anamorfózisait, és Szilassi Lajos előadásából megtudhattuk a Szilassi-poliéder születésének történetét is. (E sorok írója egy körpakolási feladatot tárgyalt.)

Erdély Dániel, Raymond Smullyan és Szilassi Lajos. Smullyan az alábbi paradox autogramot adta Dánielnek:
"Minden jót kívánok Dánielnek, egyben tiltakozom, hogy ezt a lapot aláírjam." Aláírás: Raymond Smullyan

Az előadásokat követő esti programok igen változatosak voltak. Első alkalommal a szervező Tom Rodgers hívta meg a konferenciát japán stílusban épített házába, második nap a világ legnagyobb akváriumaként hirdetett Georgia Aquariumba voltunk hivatalosak. Egy életre szóló élményt nyújtott a Föld legkülönbözőbb helyeiről származó kb. 100 000 hal és más vízi állat látványa. Az itt rendezett vacsora közben bűvészek szórakoztatták a közönséget, ahol különösen kiemelkedő produkciót nyújtott az egyéni stílusú Mark Mitton. Az utolsó nap estéjének fénypontjaként a kiváló svéd bűvész, Lennart Green elképesztő ügyességgel előadott kártyatrükkjeit élvezhettük.

Kabai Sándor, George W. Hart és a leánya poliéderekkel

A búcsúzás előtt egy nagy táska ajándékot kaptak a résztvevők, köszönettel annak az érdekes tradíciónak, aminek eredményeként mindenki valamilyen érdekes matematikai tárggyal, játékkal, cikkel, CD-vel vagy képpel ajándékozta meg kollégáit. A szervezők kiváló időzítését dicséri, hogy éppen a találkozó hétvégéjén volt Szent Patrik napja, így az atlanti felvonulók színes kavalkádjának élményével is gazdagabban térhettünk haza.
 

Szabó Péter GáborTermészet Világa, 137. évfolyam, 6. szám, 2006. június
https://termvil.hu/archiv/
https://chemonet.hu/TermVil/