ORCHIDEA- ÉS BROMÉLIAKIÁLLÍTÁS A FÜVÉSZKERTBEN
2001. április 68.


A trópusok szokatlan szépségû, különleges formájú virágai nemcsak a tudományos körökben és a kertészetekben keltették fel az érdeklôdést a nagy földrajzi felfedezések korában, hanem a XVIII-XIX. század fôúri kastélyparkjainak üvegházaiban is hamar otthonra leltek. Így például az 1800-as évek végén József fôherceg alcsúti kastélyának pálmaházát már többek közt 300 különbözô orchideafaj díszítette.

Napjainkban a virágüzletek gazdag választékban tárják elénk ezeket az egzotikus növényeket. Aki azonban nemcsak a méregdrágán, vágott virágként megvásárolt, vázába helyezett orchideacsokorban akar gyönyörködni vagy azzal örömöt szerezni, annak nincs könynyû dolga. A szobai klíma, fôként távfütés esetén, lehetetlenné teszi a csaknem 100%-os relatív páratartalmú levegôhöz szokott növények nevelését, gondozását. A szép virágokért rajongó, gyûjtô szenvedéllyel megáldott (?) szobanövénykedvelô azonban nem ismer lehetetlent. Szerte a mérsékeltövi tájakon fôként laikusok (nem botanikusok és nem kertészek) részvételével létrejöttek az Orchidea, ill. Bromélia Társaságok, mégpedig azzal a céllal, hogy a technika fortélyait felhasználva, üvegvitrinek, párásító berendezések, automatikus klímaszabályozók mûködtetésével állandóra lakásukba varázsolják ezeket a virágszépségeket.


                                            Wollner Judit felvételei

A Magyar Orchidea Társaság fennállásának jubileumát ünnepli, 25 évvel ezelôtt alakult. Folyamatos, aktív tevékenységük eredménye, hogy minden évben két alkalommal mutatják be az érdeklôdôknek gyûjteményeik legszebb, éppen nyíló virágait. Az orchideák rokonsági körének hatalmas változatosságáról (mintegy 20 000 fajukat ismeri a tudomány, s a kertészetben elôállított hibridek száma a százezret is meghaladja) ilyenkor szerezhetünk némi fogalmat.


Természet Világa, 132. évfolyam, 4. szám, 2001. április
http://www.chemonet.hu/TermVil/
http://www.kfki.hu/chemonet/TermVil/


Vissza a tartalomjegyzékhez