Téli búza Mandzsúriában

A mínusz 41 fokos hidegben való nagybani búzatermelés északnyugaton valósággá vált és az egyike a földreform óta elért nagy mezõgazdasági sikereknek. Az a 10 ezer hektárnyi föld, ahol az elsõ rendelkezésre álló téli búzát Kirin tartományban elvetették és ahol a kísérlet sikerült, most aranykalászok tengeréhez hasonlít, amelyet július 20 elõtt learatnak. A terméshozamot egy jó esztendõ aratásának 80%-ára becsülik. A kísérlet bebizonyította, hogy a téli búzának sok elõnye van a durvább gabonanemûek, sõt a tavasszal elvetett búzával szemben is. Korábban learatható, mint egyéb növények, és így mentesül a nyári ragálytól és háromszor annyit jövedelmez, mint a közönségesebb magvak.

A földreform elõtt a gazdák egyénileg kísérleteztek a téli búza meghonosításával a jól termõ, de hideg mandzsúriai földeken, de a feudális rendszer és a japán okkupáció körülményei sem kedveztek a kísérleteknek. Felszabadulás után és fõleg a földreform óta lehetõvé vált a kísérletek nagybani folytatása, és Kirin tartományban ez sikerrel is járt. 1948-ban 2000 hektárt ültettek be a Nagy Faltól délre esõ területeken kiválasztott magvakkal. Múlt évben ez a terület 10 ezer hektárra nõtt és a tartományi terv ez évre százezer hektár beültetését veszi számításba.

A kirini siker nagy támogatás az északnyugati mezõgazdaság számára. Amellett az új bevételi forrás megjavítja a mandzsúriai nép különösen nyáron igen egyhangú táplálkozását. És ami ennél is több, ugyanazon a földdarabon egy év alatt két különbözõ terményt ültethetnek.


Természet és Technika, CX. évfolyam, új sorozat, 1951. 
http://www.kfki.hu/chemonet/TermVil/
http://www.chemonet.hu/


Vissza