Szkeptikus szilánkok

1991 ismét a be nem teljesült jóslatok éve volt. Miként a legtöbb paratudomány, a jóslás is Amerikában talál a legtermékenyebb talajra. A jövendölések egy része politikai, a többi zömmel természeti jelenséggel kapcsolatos. Egy jóslat szerint 1991-ben ideiglenesen Quayle alelnöknek kellett volna átvenni az elnöki posztot Bush szívműködési zavarai miatt. A neves washingtoni jósnő, Jeanne Dixon azt jövendölte, hogy terroristák támadják meg a brit királyi családot és Rainier monacói herceget. Egy kaliforniai kollégája szerint Szaddám Huszeinnek egy titkos iraki nukleáris bázison történt baleset következtében kellett volna elpusztulnia. A szaúdi sivatagban állomásozó amerikai katonákat meglátogató II. János Pált egy megvadult tevének kellett volna megtámadnia. A Hubble űrtávcsővel - állította egy jós - a csillagászok földön kívüli lényekre bukkannak. Egy neves politikus botrányba keveredik, mert elhagyja a feleségét Whitney Houston popénekesnő kegyeiért stb.

Minden évben egész kollekció állítható össze az Egyesült Államokat fenyegető földrengésjóslatokból. 199l-re is több tucat készült; a legmerészebb szerint Amerika egész nyugati partvidékének a tengerbe kellett volna szakadnia. Egy cégtől postán megrendelhető az USA jövendőbeli térképe, amely előre jelzi, hol, mikor, milyen katasztrófa várható. (KASES File, Kentucky szkeptikus hírlevél)


Bejárta a világsajtót a hír, miszerint egy Fülöp-szigeteki férfi, aki magát Carlónak nevezi, gyereket vár. Bemutatták különféle tévéshowk-ban, sőt a tekintélyes Washington Post is telefoninterjút készített vele. A pletykalapok nagy összegeket ígértek a szülési riport exkluzív közlési jogáért. Az újságírók még mozgást is észleltek Carlo hasában, miután megtapinthatták. A 32 éves homoszexuális férfi állítólag azért csinált ekkora felhajtást, hogy összeházasodhasson 21 éves szeretőjével. Amikor egy kórházban az ultrahang- és vizeletvizsgálaton kiderült, hogy terhességről szó sincs, nyomtalanul eltűnt.

Egy kis mexikói faluban egy földtulajdonos csodaforrást talált a birtokán, úgymond véletlenül: beteg kutyája, miután ivott a vízból, meggyógyult. Azóta tízezrek érkeznek a vidékre, több ezer kilométeres távolságból is, tolókocsiban, bottal, bénán. Kb. 10 literig díjmentesen vihetik a vizet, amely a földtulajdonos szerint az AIDS-től a rákig minden betegségre jó, s csodálatos tulajdonságát (mely többek közt abban is megnyilvánul, hogy szerinte ez a víz „könnyebb", mint a többi) annak a mozgásnak köszönheti, ami az egyik tartályból a másikba való átöntés közben éri. A vizet megvizsgálták a helyi egészségügyi hatóságok. Semmiféle különleges tulajdonságot nem találtak benne, viszont nem is árt. A tulajdonosnak egyetlen haszna van. Naponta 50 busz és sok száz magánautó érkezik, tőlük parkolási díjat szed. (SkepticalEye, 1992. No. 3.)


Mintegy hétezer ember gyűlt össze - sokan tolószékben, mankóval - egy New Jersey-beli lakos háza körül egy augusztusi estén. Az illető azt nyilatkozta, hogy 18 hónapja meglátogatta őt Szűz Mária és azt ígérte, hogy az említett napon visszajön. (Furcsa érzés mindezt pont azon a napon leírni, amikor a tévé Fellini La dolce vita című filmjét vetíti egy hasonló jelenettel - a szerk.) A tömeg akkorára növekedett, hogy a rendőrségnek le kellett zárnia a környékbeli utakat. Az adott időben a férfi felnézett az égre, mintha valami feléje repült volna, térdre esett, majd beszélni kezdett egy senki más által nem láthatóhallható Szűz Máriához. Később elmondta, hogy a Madonna társaságában volt Szent József is, aki kivágott inget és rövidnadrágot viselt. Arról, hogy bárki meggyógyult volna, nem érkezett hír. (The Skeptic, 1992. szeptember)
Végül egy kis hazai. Egy újsághír szerint lebuktak az „életvizesek" Kár. Ha beválik, mi is kipróbáltuk volna.

Jó hír: egy hazai Krishna-pap számításai szerint 427 000 év múlva pusztul el a Föld. A rossz hír: addig is egyre rosszabbul fogunk élni.

Kellemes bizsergés járhatja át a hazai szkeptikus lelkeket ama tapasztalat birtokában, hogy már a paratudományok jeles művelői is fenekednek egymásra. Nemrég a több rendbeni tömeges népbutításban elmarasztalható műsorújságban oktatta ki egy „igazi asztrológus" a lap állandó horoszkópkészítőjét, hogy amit csinál, szamárság: az igazi tudományos asztrológia az, amit az igazi asztrológusok művelnek.

Kincseskönyv jelent meg nemrég: a kristályok gyógyító hatásáról szól. Megtudjuk belőle (pontosabban reklámjából), hogy a születési időre jellemző csillagkép és a kristályok is hatással vannak egymásra, illetve a vonatkozó személyre. Ugyancsak a bizalmat kívánja erősíteni a hír, miszerint (a Newsweekre hivatkozva) az amerikai Food and Drug Association nemrég több millió dolláros programot hagyott jóvá, amely a feledésbe merült terápiát - vagyis a kristályokkal való gyógyítást - népszerűsíti. (E sorok írója különdíjat ajánl annak az olvasónak, aki a kérdéses Newsweek-számot prezentálja, és amelyből minden kétséget kizáróan kiderül, hogy az illető szervezet valóban dollármilliókat költött az említett célra!)

Végül egy gyöngyszem a Mai Napból: egész oldalas interjú egy földsugárzás-kutatóval (mellesleg a lap fennállása óta összesen nem foglalkozott ekkora terjedelemben a tudománnyal) .

- Egyre több a szélhámos - mondja az újságíró.

- Sajnos - feleli a mester. - Igen nagy szükség lenne már egy természetgyógyászati törvényre, különben elönt bennünket az áltudomány."

Kanálhajlítók, varázsvesszősök, bioenergetikusok, meneküljetek! Jön az ár!

Összeállította: Németh Géza