James Randi

Ronnie Amerikában

Amerikai fizikusok egy csoportja, akik elég agyafúrtnak hiszik magukat ahhoz, hogy átverjék őket, elhatározták, hogy meghívnak az Egyesült Államok-ba egy izraeli parapszichológust (ó nem, nem AZT!), Ronnie Marcust. Ezek a bölcsek végignézik a bemutatóit, le is írják a tapasztalataikat a szokásos módon, azaz hiányosan. Minthogy nem ismerik a bűvésztechnikákat, az előadó könnyedén manipulálhatja őket, bár ők maguk e ténynek nincsenek tudatában. Szerettem volna magam is szemlélője lenni ezeknek a csodáknak, ám Marcus úr ezt nem engedélyezte. (Emlékeztetni szeretnék rá, hogy ezek a tudós urak azt hiszik, ők tesztelik Ronnie-t, s nem fordítva. Mondjuk így: bocsánat, kis fehér patkány, hogyan óhajtod a kísérletet? Te választod meg a módját!) Bár nem kell a fizikai tudományok doktorának lenni ahhoz, hogy feltételezzük, Marcus úr esetleg tart attól, hogy valamilyen módon beavatkozom a dologba (no nem „negatív vibrációkkal"), a Bölcs Tudósok elfogadták Ronnie ez irányú kérését, egyszóval nem hívtak meg.

Ugrott a témára az igazmondó tévéműsorok mintaképe, a „Megoldatlan rejtélyek". A műsor producere ég a vágytól, hogy bemutathassa a legújabb izraeli csodatévőt az amerikai közönségnek, s mivel a műsor címében ott van a „megoldatlan" szó, nyilván az a szándéka, hogy e rejtélyek valóban megoldatlanok maradjanak. Felveszik sz előadást, idéznek majd a jelen levő tudósoktól (tudományos fokozatuk gondos feltüntetésével!) és a közönség zabálni fogja. Ronnie pedig majd visszatér Izraelbe és hirdeti, hogy bemutatóját hitelesítették neves amerikai professzorok, akik képtelenek voltak belekötni az ő tudományosan ellenőrzött kísérleteibe, melyeket előttük bemutatott. Ronnie a következő öt produkciót mutatja be.

1. Forró fém. Ennek lényege, hogy Ronnie letakar egy pénzérmét egy alumíniumlemezkével és a kezébe adja az egyik megfigyelőnek (egy megfelelően kiválasztottnak, aki nem ismeri az eljárást). A letakart érme egyszeriben elviselhetetlenül felforrósodik és a kísérleti alany kiejti a kezéből. Huh! Hacsak nincs valamiféle zseniális parapszichológiai képességünk, a dolgot a következőképpen csinálhatjuk meg. Az előadó titokban bedörzsöli a lemezkét egy kis nátrium-hidroxiddal, miközben letakarja vele az érmét. Ez igen heves hőtermelő reakciót vált ki és a vegyszernek kitett fém oxidálódik. Ronnie valami furcsa okból a kísérlet után azonnal kezet mos és erre kéri alanyát is. Ha nem tennék, kezükön ott maradna a reakció közben keletkező árulkodó „hamu".

2. Gyufásdoboz lebegtetése. A bemutató során úgy látszik, mintha a dobozka lebegne Ronnie keze fölött. Bár meg vagyok győződve róla, hogy Ronnie ezt szellemi erejével teszi, mindez végrehajtható úgy is, hogy egy szabad szemmel láthatatlan, nagyon vékony zsinegből hurkot formálunk az ujjaink köré, s ha a hurkot megnyújtjuk, a rajta levő tárgy - esetünkben a gyufásdoboz - felemelkedik. Ronnie nem engedi, hogy a kísérlet közben megvizsgálják a lebegő dobozt vagy akár a kezét, de a bemutató után bárki megnézheti mindkettőt. Egy szkeptikusnak talán eszébe jutna, hogy a kísérlet közben elhúzza mondjuk az ujját a lebegő doboz alatt, de úgy látszik, a tudományok doktorai nem ilyen kíváncsiak.

3. Látnoki képesség. Ronnie meg tudja mondani, mi van bezárva egy gyufásdobozba. Az a tény, hogy egy ilyen dobozkába könnyedén be lehet kukucskálni, akár enyhén összenyomjuk vagy a kísérlet alatt egy pillanatra kinyitjuk, nem zavarja a Magasan Képzett Elméket, akik isteni csodaként fogadják el a bemutatót. Ronnie ugyanis nem engedi meg, hogy a dobozt letakarják, vagy leragasszák.

4. Óra előreállítása. Ronnie sietésre késztet egy üvegpohárba helyezett órát. A Nagy Elmék, akik minderről beszámolnak, elfelejtik megemlíteni, hogy Ronnie az órát minden esetben valamelyik családtagjától veszi át, s mindig ugyanazt az órát. Lehet, persze, hogy mindez azért van, mert Ronnie különösen vonzódik ehhez az órához, ám ugyanilyen órákat árulnak a bűvészboltokban is. A trükk nyitja, hogy egy elrejtett mágnessel közelítünk az órához, s a mágnes hatását az üvegpohár ugyebár nem korlátozza. Esetleg jó lenne, ha Ronnie tanulmányozná e bemutató bűvésztrükkel kivitelezhető módját, ez ugyanis jóval könnyebb, mint amit ő csinál zseniális pszichikai erejével.

5. Kanál megcsavarása. Ronnie képes egy fémkanál fejét elcsavarni, miközben a kanál az ő vagy valaki más kezében van. Jó barátom, Steve Shaw nagyszerűen tudja ezt a bűvésztrükköt, neki nem szükséges hozzá pszichikai ráhatás. Most nem mennék bele a trükk módszerének leírásába, mert ezek a dolgok valószínűleg nem érdeklik az igazságot kereső Nagy Tudósokat.

Az első négy produkció régi bevált trükkje a bűvészszakmának, az utolsó (úgy értem, a trükkös verzió) Steve Shaw találmánya.

(Randi mindezt még Marcus amerikai bemutatói előtt írta. A továbbiakban egyebek közt az is kiderült, hogy a Magasan Képzett Elmék azért nem annyira lököttek, mint amennyire bűvészünk feltételezte, a továbbiakban viszont... A szerk.)

Ronnie Marcust ma (1994. április 6-án) fizikusok tesztelték Berkeleyben. A teszteket úgy tervezték meg, hogy Ronnie minden képességét kibontakoztathassa. Először arra kérték, mutassa be a híres „forró fém" produkcióját, Ronnie azonban ezt nem vállalta. Ezután 8 db lepecsételt dobozt mutattak neki, melyek különféle dolgokat tartalmaztak, s arra kérték, mondja meg, mi van bennük. Egyet sem sikerült kitalálnia. (Ronnie olyan dobozokat szeret használni, amelyeket ő maga tart a kezében, azt azonban most nem engedték meg neki, hogy hozzájuk nyúljon. Zokon is vette.) Következett volna az óra-előreállítás, de nem sikerült. Ezután arra kérték, hozzon lebegésbe egy lepecsételt üvegtartályba helyezett gyufásdobozt, de sem ez, sem a hasonló módon elhelyezett kanál megcsavarása nem sikerült neki.

A kísérletezők ezután kissé lazábbra vették az ellenőrzést. Az egyik operatőr kanalakat hozott magával, s Ronnie felajánlotta, hogy megtanítja, hogyan „vigye bele magát" a kanálba és ily módon meghajlítsa. Ronnie, miközben azt hitte, hogy a kamera az operatőrt veszi, elkövetett egy hibát. Tett egy gyors mozdulatot, mire a kanál meghajlott. Később kockáról kockára kielemezték a felvételt, melyen tisztán látszik, hogy Ronnie hüvelykujjával tökéletesen meghajlította a kanalat.

A következő tesztet Lawrence-ben végezték fizikusok jelenlétében. Ott volt két bűvész is, akik a megjelent tudósok megelégedésére mindent, amit Ronnie csinált, megmagyaráztak. Mindettől függetlenül megeshet, hogy Ronnie hazatér Izraelbe és elmeséli, hogy Amerikában ilyen-olyan laboratóriumokban tesztelték őt különféle tudományok doktorai, s bár akadtak némi nehézségek, elbűvölte őket.