Hamisítvány a híres levitációs fénykép

Egy állítólagosan levitáló (lebegõ) személyt ábrázoló leghíresebb fényképrõl kiderült, hogy hamisítvány. A fénykép, amely Carlos Mirabelli brazil médiumot ábrázolja, 1934-ben készült. A képen Mirabelli fehér laboratóriumi köpenybe öltözve a padló felett néhány lábnyira lebegni látszik.

Az angliai Cambridge Egyetem könyvtárának kézirattárában kutató Gordon Stein megtalálta a fénykép eredetijét, amelyen Mirabelli aláírása is látható. A fényképet a médium Theodore Besterman angol kutatónak ajánlotta, akit 1934-ben az angol Pszichikai Kutatási Társaság (Society for Psychical Research) küldött ki a jelenség vizsgálatára.

Mirabelli valójában egy laboratóriumi létrán áll, amelynek a nyomait kémiai eljárással tüntették el a papírmásolatról. így jött létre az a kép tehát, amelyen Mirabelli a levegõben lebeg. A háttérben látszó tapéta mintái a további másolatokon már elfedik a retusálás tényét. Az a tény, hogy a meghamisított kópián rajta van Mirabelli kézzel írott ajánlása, azt bizonyítja, hogy Mirabelli tudatában volt a hamisításnak.

Mirabelli médiumként világhírre tett szert, és mindenki másnál több meghökkentõ paranormális jelenséget produkált, amelynek nagy részét fényképek bizonyítják". A felfedezett csalás tehát szükségessé teszi, hogy az összes korábbi ilyen jelenséget újra felülvizsgálják.

(A Sceptical lnquirer 1991. tavaszi száma nyomán.)