A hercegnő és a jósok 

Mióta világ a világ, az embereket élénken foglalkoztatja a jövő, különösen ha a jelen tele van bizonytalanságokkal. A történelmi egyházak és a tudomány – bár különböző okokból, de – egyaránt tagadja a jövő megismerésének, megjósolásának a lehetőségét. Ennek ellenére virágzik a jós-szakma szinte mindenhol, ahol az embereknek van kidobni való pénzük. Hazánkban ugyan jóval kisebb a piac, ennek ellenére ma egy gyakorló asztrológus lényegesen kevesebb anyagi gonddal küszködik és optimistábban tekinthet a jövőbe, mint egy ózdi kohász!

A nagy érdeklődésre való tekintettel lapunk nemrég foglalkozott a jóslás technikájának mindenki által elsajátítható alapjaival. (A sikeres jóslás tíz alapszabálya Természet Világa, 1996. 10. sz.) Az 1997-re vonatkozó jóslatok részletes elemzésével az Egyesült Államok Szkeptikus Társasága, a CSICOP, Skeptical Inquirer című lapjának 1998. január/februári száma foglalkozik.

Nagy országban nagyok az igények, ezért az Egyesült Államokban jelentős méretekben virágzik a „jósipar”. Kis hazánkban, ahol az embereknek a világon szinte egyedülálló történelmi és gazdasági tapasztalatokat sikerült felhalmozni, már korántsem ilyen egyszerű a dolog. A jobb amerikai „tabloidok” (bulvárlapok) állandó „orákulumokat” foglalkoztatnak, akiknek feladata a közélet ismert személyiségeire vonatkozóan – a pletykák mellett – a jövőjükre vonatkozó drámai jóslatokat is közzétenni. A használt módszerek igen változók, van aki kristálygömböt használ, mások az asztrológia módszereit alkalmazzák „közszolgálati” tevékenységükre.

Országunkban olyan jóslat, hogy „a jövő évben emelkedik az energia, a közüzemi díjak, a tej, a kenyér (a minden) ára” – a politikusok szívhezsz6óló ígérgetései ellenére – közhelynek számít. Másfelől, ha valaki azzal áll elő, hogy „1998 folyamán drasztikusan csökkenni fog a gépkocsik üzemanyagának ára, megszűnik az útadó, a kenyér ára 50 Ft alá zuhan”, az illetőt az átlagos magyar ember nem prófétának, hanem nemes egyszerűséggel hülyének fogja tekinteni!

Nézzük azonban a tényeket, amelyek szerint – az Egyesült Államokban – 1997 sem számított a jósok sikerévének. Az amerikai National Enquirer és a National Examiner egymással versengve közölték drámai próféciáikat. A „szakértők” szerint 1997-ben „Clinton elnök bejelenti, hogy felesége, Hilary terhes második lányukkal, amelyet az elnök elhunyt anyjának emlékére a Virginia névre fognak keresztelni”, vagy O. J. Simpson volt feleségének gyilkossági ügyét a népszerű Angela Lansbury, a hazai RTK Klub kereskedelmi TV-állomás „Gyilkos sorok” c. sorozatának főszereplője fogja megoldani.

Sajnálatos módon nem ismeretes, hogy Magyarországon hogyan váltak be a jövő ismerőinek jóslatai, az asztrológusok ugyanis nem álltak elő dicsekedve Bős-Nagymarosra vagy a labdarúgó világbajnokságon való szereplésünkre vonatkozó sikeres jóslataikkal.

Lady Diana tragikus halála vitathatatlanul az egyetlen olyan esemény, amely egyetlen kristálygömbben vagy horoszkópon nem jelent meg, beleértve a nyugati világot vagy a (számukra oly vonzó) európai közösséget!

Sharon Robbins, aki a National Enquirer szerint egyike a világ „tíz legjobb jósának”, azt jövendölte, hogy a népszerű walesi hercegnő 1997 folyamán „Afrikába költözik, ahol hosszútávfutóként edzeni kezd, hogy részt vehessen a 2000-ben rendezendő nyári olimpiai játékokon”.
 
 
Jean Dixon
Jean Dixon, az amerikai jósnők 1997-ben elhunyt „királynője” (aki valamilyen sajnálatos oknál fogva saját halálát nem látta előre) még 1989-ben megjövendölte, hogy Lady Diana 1997-ben szerelmi csalódáson esik keresztül, majd 1998-ban „a királyi családot érintő botrány kiváltója lesz, ... a Buckingham palotából saját otthonába költözik, majd visszavonul egy zárdába apácának”.

Luna Diamond, a National Enquirer „nemzetközileg is elismert hírű” jósnője szerint 1997-ben „A szuperkarcsú Lady Diana idegösszeroppanást kap, miután egy pajzsmirigy-probléma következtében 97 kilósra hízik”.

Egyetlen jósnő tehetett volna nagy szolgálatot Nagy-britannia tragikus sorsú kedvencének, a Derbyshire grófságban lakó Rita Rodgers, akit 1997. augusztus 13-án Lady Diana barátja, Emad (Dodi) Fayed társaságában meglátogatott. A walesi hercegnő kedvenc jósnője azonban elszalasztotta a nagy lehetőséget, nem figyelmeztette királyi vendégét, hogy őrizkedjen a barnabőrű playboyoktól vagy azok Mercedes típusú autójától. Nyilvánvalóan a látogatás az elhunytak részéről az utolsó kidobott pénz volt életükben!

BGy.