Pelikán József Erdős Pál-díja

A World Federation of Mathematics Competitions (Matematikai Versenyek Világszervezete) díját idén Pelikán József, az ELTE Matematikai Intézet Algebra és Számelmélet Tanszék nyugalmazott adjunktusa, valamint Petar Sztojanov Kenderov bulgáriai és Richard Rusczyk amerikai professzorok kapták. 

Pelikán József sajtótájékoztatót tart Koreában, a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián, 2000-ben

Az ELTE honlapján olvashatjuk: „Az Erdős Pál-díjat azok a matematikusok vehetik át, akik jelentős szerepet játszottak a nemzeti és nemzetközi matematikaversenyek terén, és ezzel hozzájárultak a matematikai oktatás színvonalának emeléséhez. A szervezet kétévente három díjat ad át. Az elismerést 1992-es alapítása óta korábban mindössze két hazai matematikus vehette át: Pelikán József idei kitüntetését megelőzően Reiman István és Surányi János 2000-ben részesült az elismerésben. Pelikán József Lovász László professzor mellett minden idők egyik legsikeresebb magyar matematikai versenyzője: középiskolás korában három arany és egy ezüstérmet szerzett a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiákon. Pelikán József a csapat vezetőjeként a mai napig részt vesz a diákolimpiára készülő diákok felkészítésében.”

A Matematikai Versenyek Világszervezete Pelikán József méltatásában többek között ezt írja: „Kiemelkedő a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiák (IMO) szervezésében végzett munkája. Pelikán József egészen különleges tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen egyike volt az IMO legsikeresebb résztvevőinek, később az IMO szervezője (IMO 1982, Keszthely), majd vezetője, később tagja, két periódusban pedig elnöke volt az IMO tanácsadó testületének. Ő olyan ember, akinek az élete az IMO történelmének szerves része. A világon mindenütt vannak barátai és a barátságán keresztül bátorította az embereket Dél-Afrikától Közép-Európán keresztül Ázsiáig, hogy vegyenek részt a világ matematikai életében.

Pelikán József részt vesz a diákok olimpiára való felkészítésében, a Kürschák József Matematikai Tanulóverseny versenybizottságában pedig több mint négy évtizede dolgozik.”

Lovász Lászlóval és Vesztergombi Katalinnal közösen írt, több nyelven megjelent Diszkrét matematika című kötete az egyetemi matematika oktatás egyik sokat használt, fontos jegyzete.

Olvasóink a Természet Világa 2013. évi 12. számában „A versenyek embere” címmel olvashatnak hosszabb beszélgetést Pelikán Józseffel.


Természet Világa, 145. évfolyam, 7. szám, 2014. július
http//www.termeszetvilaga.hu/