Abonyi Iván 80 éves!Többször megnéztem az életrajzát, mert nem akarom elhinni, hogy már 80 éves. Pedig igen, itt van, hogy Budapesten született, 1931. március 3-án. Közben ma is fiatal, a szelleme bizonyosan az. Elég csak hallgatni Őt, olvasni írásait. Folyóiratunkba több mint fél évszázada ír. Ezért a kitartó hűségért 2009-ben a lapunk alapítójáról elnevezett Szily Kálmán-emlékéremmel tüntettük ki.

Folyóiratunk éppen 100 éves volt, amikor Abonyi Iván 1969-ben szerkesztőbizottságunk tagja lett. Sokat segített nekünk abban, hogy a Természet Világa hagyományaihoz méltó tartalommal és színvonalon jelenhessék meg. A hetvenes évek közepétől, a folyóirat fiatal szerkesztőjeként gyakran jártam hozzá tanácsokért. Kis dolgozószobája az Eötvös Loránd Tudományegyetem Puskin utcai D-épületének első emeletén volt, az Elméleti Fizikai Tanszék folyosójának végén. Ajtaja nyitva, szobája könyvekkel bélelve. S milyen jókat beszélgettünk! Közben tervezgettük a jövőt is, persze, nem azt a „nagyot”, hanem csak a mi kis hatósugarú, szűkre szabott világunkat. De hittünk abban, hogy ez az igazi, a szeretnivaló. 

Iván szellemi hozzájárulása kellett a felejthetetlen sikerű Einstein-emlékest megszervezéséhez is, 1979-ben. Cikksorozat és könyv is született az előadások nyomán. Azután, a nyolcvanas évek végétől, amikor erre folyóiratunknak nagy szüksége volt, beállt szerkesztőnek, így segítve évekig a Természet Világát. 

Abonyi Iván nagy műveltségű, tudását átadni tudó és szerető ember. Lapunk hasábjain eddig száznál több írása látott napvilágot. 1975 és 1982 között ő irányította a Gondolat Könyvkiadó „Fizika évkönyv” sorozatát. A magyar Larousse Lexikon és a Magyar Nagylexikon sok szócikkének ő a szerzője. A közelmúltban két tanulmánykötete jelent meg, egyik a 17-18. század fizikájáról, a másik a 20. századéról. 

Kedves Iván! Kívánjuk Neked és magunknak, hogy szellemed még sokáig melengesse olvasóinkat!

Staar Gyula


Természet Világa, 142. évfolyam, 3. szám, 2011. március
http://www.termeszetvilaga.hu/
http://www.chemonet.hu/TermVil/