Egy mágus világa


2006. január 4-én szűk szakmai közönség előtt vetítették le a Filmesházban az "Egy mágus világa" c. ismeretterjesztő filmet, amelynek központi alakja James Randi, a világhírű bűvész. A neves szkeptikusnak 2006. márciusában kellett volna Budapestre látogatnia, azonban közbeszólt egy súlyos szívműtét. A film rendezője, György István és a tudományos szakértő, Beck Mihály akadémikus floridai otthonában keresték fel Randit és beszélgettek vele az áltudományok és az irracionalitás térhódításának aktuális problémáiról.

A műtét után felépült James Randi ismét a régi, és a tőle megszokott humoros stílusban, változatlan elkötelezettséggel áll ki a tudomány mellett, az irracionalizmus népszerűsítői, a félreinformált emberek kiszolgáltatottságát kihasználó sarlatánok ellen. A filmben elmondja, hogy napjainkban információs forradalomról beszélnek, de nem veszik észre, hogy párhuzamosan "dezinformációs forradalom" is zajlik, vagyis egyesek hamis információkkal etetik a nagyközönséget, mert ebből jelentős anyagi hasznuk származik.

A James Randi Oktatási Alapítvány minden év április elsején odaítélt Pigasus Award (Szárnyas Disznó Díj) díjával erre kívánja felhívni a média figyelmét. A díjat öt kategóriában ítélik oda, ezek között van az a tudós, illetve intézmény, aki/amely a leghaszontalanabb paranormális kutatásokat végezte vagy támogatta, vagy pl. a legostobább médiaprogram, amely az év folyamán megszületett. Az alapítvány által kitűzött egymillió dolláros díjjal kapcsolatban Randi elmondta, hogy már sok száz pályázó jelentkezett, azonban nagyjából 95 százalék még a jelentkezési lapot sem tudta helyesen kitölteni, vagy nem volt képes megfogalmazni, vagy meghatározni, miben áll paranormális képessége. A fennmaradó részből a többség különféle kifogásokkal élt, pl. hogy a hét bizonyos napján, vagy bizonyos égi konstellációk esetén nem hajlandók próbára tenni képességeiket, sokan előre jelezték, hogy tesztet lebonyolítók szkeptikus hozzáállása esetén csodás képességük nem működik! Mindössze 2 százalék jutott el a teszt lehetőségéhez, de az előzetes próbák során mindegyikük kiesett. Vagyis sok éve egyetlen állítást sem sikerült formális és tudományos tesztnek alávetni - az egymillió dollár így még mindig a bankban várja a sikeres pályázót!

A film végén arra a kérdésre, hogy optimista-e látva az irracionalitás térhódítását és állandó utánpótlását, Randi a következőket válaszolta: "Optimista vagyok, igen. Lehetnék pesszimista is attól, amit nap mint nap látok, de én  mégis optimista vagyok, mivel hiszek az emberi alaptermészetben, hogy mindig előre és felfelé haladunk. Így is teszünk, bár nagyon furcsa lépésekben. Leszálltunk a Holdra, legyőztünk sok betegséget, van egy nagyszerű egészségügyi rendszerünk, aminek igazából az életemet köszönhetem.  Nem is olyan rég történt, hogy ki kellett emelni a szívemet a testemből, beállítani és visszatenni újra. Ez talán nem hihetetlen? Igen, optimista vagyok, viszont szeretném látni ezt az optimizmust együtt haladni a politikusokkal, a tudósokkal, közszereplőkkel. Több kell belőle, több pozitív lépésre van szükség, hogy semlegesíteni tudjuk a félretájékoztatást, amit a televízióból, az internetről, a könyvekből kapunk. Nehéz optimistának lenni, de én mindig az vagyok. Ennek egyik oka, hogy létezik az Alapítványom. Nem vagyunk gazdagok, nincsenek politikai támogatóink, nem kapjuk halomszámra a pénzt az emberektől, az igaz. A mi üzenetünk a következő: a való világ van odakinn, a való világgal kell szembenézni. Sokkal kellemesebb üzenet lenne, hogy minden a legnagyobb rendben, mi majd gondoskodunk rólad, örökké élsz majd a paradicsomban, a mennyben!  Az én üzenetem nem ilyen szép: ez a való világ, harcolnod kell azért, amit megszerezhetsz. Jónak kell lenned embertársaidhoz, és támogatnod kell őket. Nekem ezt jelenti optimistának lenni, és keményen is dolgozunk ezen."

A filmben közreműködnek a legjobb hazai bűvészek - Molnár Gergely és tanítványai - és "paranormális" fizikai kísérleteket is láthat a közönség, megfelelő tudományos magyarázattal. E látványos részek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az 53 perces alkotás szórakoztató is legyen. A film elkészítését a Magyar Mozgókép Közalapítvány, valamint az Oktatási Minisztérium támogatta. A nyilvánosság először 2007. február 24-én a Budapesti Szkeptikus Konferencián láthatja a BMGE Fizikai Intézetének nagy előadótermében.

Bencze Gyula


Természet Világa, 138. évfolyam, 2. szám, 2007. február
http://www.termeszetvilaga.hu/
http://www.chemonet.hu/TermVil/