Nyári Akadémia Szabadkán

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete augusztus 7-11. között tizedik alkalommal rendezte meg a magyar nyelven tanító délvidéki pedagógusok hagyományosnak mondható tanár-továbbképző rendezvényét. A résztvevőket Király Veronka, az egyesület elnöke köszöntötte a szabadkai Városháza dísztermében, megelégedve nyugtázva, hogy míg az első Nyári Akadémiájukra 1996-ban csak 20-an jelentkeztek, a mostani előadásaikat már 150-200 óvónő, tanító, tanár és tehetséges diák látogatja.

A természettudományi szekció résztvevői

A munka hét szakcsoportban folyt a Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnázium szép épületében:
1. Óvónők. Csoportvezető: Fehérvári Magda
2. Tanítók. Csoportvezető: Süli Lídia
3. Magyar nyelv és irodalom.
    Csoportvezető: Sziveri Móra Regina
4. Történelem. Csoportvezető: Halász Tibor
5. Matematika. Csoportvezető: Szabó Magda
6. Természettudományok. Csoportvezető: Dömök Éva
7. Multimédia használata az oktatásban. Csoportvezető: Bozsik Lajos

A Természet Világa négyfős előadócsapata a Természettudományok szekció munkáját segítette, két napon át.
 

Pap János
Both Előd
Rácz István
Hárman a Természet Világa előadói közül

Pap János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense Manipuláció akusztika - avagy miként használhatók a hangok az érdekérvényesítéshez címmel tartott gazdagon illusztrált előadást. Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója az űrrepülések jelenét és jövőbeli útjait tárta elénk nagy szakértelemmel. Staar Gyula arról szólt, miként segítheti a tanárok munkáját a folyóiratunk, s példaként bemutatta A fizika százada különszámunkat. Rácz István, a Központi Fizikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa pedig levetítette a hathatós közreműködésével készült tudományos ismeretterjesztő filmet, Einstein utolsó álmát, mely a gravitációs hullámok detektálására irányuló kutatói erőfeszítésekről szólt. A film DVD-kazettáit az Országos Tudományos Alapprogramok (OTKA) támogatásának köszönhetően a szaktanárok, valamint a délvidéki magyar tannyelvű iskolák ajándékként megkapták. Nagy sikere volt a magunkkal vitt több száz Természet Világa lapszámnak, valamint a Vince Kiadó száz tudományos ismeretterjesztő könyvének, melyeket a résztvevők és az iskolák ajándékként megkaptak.

A Nyári Akadémia résztvevői Király Veronika elnök asszony értékelését hallgatják

Hazafelé tartva az elnöki köszönő szavak megerősítésén túl is érezhettük, hogy valamicskével mi is hozzájárultunk közös feladataink elvégzéséhez.

(S. Gy.)

Természet Világa, 137. évfolyam, 9. szám, 2006. szeptember
http://www.termeszetvilaga.hu/
http://www.chemonet.hu/TermVil/ 


Vissza a tartalomjegyzékhez