SZILY-EMLÉKÉREM
GERGELY JÁNOSNAK

Szerkesztőségünk 1991-ben elhatározta, hogy lapunk alapítójáról elnevezett emlékérmet ad olyan szerzőinek, akik már 50 éve segítik folyóiratunk munkáját.

A Szily-emlékérem alapító tagjai most úgy döntöttek, hogy különösen indokolt esetben, tíz évenként egyszer felmentést adunk a szigorú, ötven év követelmény alól, és olyan személyiségnek is kiadjuk ezt az elismerést, akinek kitartása, segítőereje felér fél évszázaddal. Közmegegyezés alakult ki abban a kérdésben, hogy

Gergely János

ilyen ember.

Ő immár 44 éve hűséges tagja a Természettudományi Közlöny szerkesztőbizottságának. Amikor 1962-ben felkerült a neve folyóiratunkra, árunk még 5 forint volt. Ma 529. Szerkesztőbizottságunk tagjaként az akkor 36 éves Gergely János mellett többek között Aujeszky László, Balogh János, Erő János, Frenyó Vilmos, Hortobágyi Tibor, Nagy Károly, Nyilasi János, Tasnádi Kubacska András és Vincze János segítette folyóiratunk misszióját.

44 év telt el azóta, a világ is fordult egyet velünk. Gergely Jánost ma már a magyarországi immunológia atyjaként tisztelhetjük, szakmájában nemzetközi hírnévre tett szert, 80. születésnapját nemrégiben tudományos üléssel ünnepelték az Akadémián a világ számos helyéről érkező tudóstársai.

A Természet Világa főszerkesztőjeként büszkén kihúzhatom magam: Gergely János ma is aktív tagja szerkesztőbizottságunknak, négy éven át elnöke is volt, s jó tudni, hogy rá mindig bizton számíthatunk.

Kívánom, így legyen, még nagyon-nagyon sokáig!

Staar Gyula


Természet Világa, 137. évfolyam, 1. szám, 2006. január
http://www.termeszetvilaga.hu/
http://www.chemonet.hu/TermVil/ 


Vissza a tartalomjegyzékhez