A IX. Szabadkai Nyári Akadémián


Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete augusztus 8-a és 15-e között Szabadkán rendezte meg hagyományos tanári továbbképzését a Kárpát-medencében élő pedagógusok részére.

Szabó Magda tanárnő évek óta ismétlődő kedves meghívására idén már igent mondtunk és egy háromfős, Természet Világa "mezben" fellépő kis csapattal segítettük a természettudományi szakcsoport munkáját.
 

Pap János, a hang... Horváth Gábor, a fény titkainak kutatója

Pap János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense a zenei akusztikában fellépő nemlinearitásról és káoszról beszélt gazdagon illusztrált előadásában, Horváth Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Fizika Tanszékének docense pedig a poláros világunknak, a látás rejtett dimenzióinak titkaiba vezette be hallgatóit. Staar Gyula főszerkesztő pedig a nyári akadémia tanár résztvevőinek arról beszélt, miként segíti a Természet Világa a pedagógusok munkáját és a tehetséges diákok tudásanyagának kiegészítését.

A továbbképzés minden munkanapja közös énekléssel, népdalok tanulásával kezdődött, melyet Tolnai Ilona tanárnő vezetett sikeresen, több év tapasztalatával.

A továbbképzés szerves részeként a tanárok kirándulás keretében ismerkedhettek meg Délvidék múltjával, kulturális, néprajzi nevezetességeivel.

A nyári akadémia nyolc szakcsoportjában színvonalas munka folyt a konferenciának helyet adó Svetozar Marković Gimnáziumban. Érdemes felsorolnunk a szakcsoportokat és az ottani tevékenységet összefogó csoportvezetők nevét:

Természettudományok – Dömök Éva;
Matematika és módszertana – Szabó Magdolna;
Magyar nyelv és irodalom – Smit Surányi Mária;
Történelem – Halász Tibor;
Informatika és módszertana – Bozsik Lajos;
Képzőművészeti nevelés tanítóknak – Süli Lídia;
Drámapedagógia óvónők részére – Szemü Melinda;
Önismereti csoport – Fehérvári Magda és Lukács Aurélia.

A természettudományok tagozatának egy csoportja

A magyarországi Oktatási Minisztérium, az Apáczai Alapítvány és a szabadkai önkormányzat anyagi támogatásával megrendezett tanártovábbképzés bezárásakor a résztvevők azzal a jóleső érzéssel búcsúzhattak egymástól, hogy hasznos napokat töltöttek Szabadkán.

Király Veronika, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnök asszonya és munkatársai pedig fáradtan, de megelégedve nyugtázhatták a jól elvégzett munkájuk sikerét.


Természet Világa, 136. évfolyam, 12. szám, 2005. december
http://www.termeszetvilaga.hu/
http://www.chemonet.hu/TermVil/