Kis színes csevej
Nusser ZoltánnalNusser Zoltán 1968. október 17-én született Bonyhádon, ahol általános iskolai és középiskolai tanulmányait is folytatta. 1987-ben felvételt nyert a budapesti Állatorvos-tudományi Egyetemre. Az egyetem befejezése után az Oxfordi Egyetemen a Hertford College vette fel doktorandusz diákjai közé, ahol Somogyi Péter professzor irányítása alatt tanult neurobiológiát. Disszertációjával elnyerte az első Glaxo-Wellcome-díjat, melyet a legjobb PhD-dolgozatnak ítél oda az angol agykutató társaság. Oxfordi tanulmányait követően a Londoni Egyetemen tanult idegélettant. 1998-tól Los Angelesben folytatta élettani kutatásait Módy István professzor laboratóriumában.

Nusser Zoltán 2000 nyarán hazatért Magyarországra, ahol az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében megalapította a Celluláris Idegélettan Laboratóriumot. Jelenleg a német Boehringer Ingelheim Alapítvány, az amerikai Howard Hughes Medical Institute és az angol Wellcome Trust ösztöndíjasa. Kutatásait számos rangos díjjal is elismerték. Az MTA doktora címet 34 évesen szerezte meg. Az elmúlt három évben 7 nemzetközi pályázaton több mint 2,5 millió dollárt nyert kutatásai támogatására.

***

- Gyerekként mi volt első elvégzett kísérlete?

- Számos karórát szedtem szét darabokra, de egyet sem tudtam összerakni.

- Ki segítette leginkább a karrierjét?

- Somogyi Pétert tartom a mentoromnak, de sokat tanultam olyan kiváló kutatóktól, mint István Mody, Angus Silver és Mark Farrant.

- Kinek a tanítványa szeretett volna leginkább lenni?

- Somogyi Péteré.

- Melyik cikk vagy előadás hatott legjobban karrierjére?

- Talán Traynelis és munkatársainak dolgozata. (Estimated conductance of glutamate receptor channels activated during EPSCs at the cerebellar mossy fiber-granule cell synapses; 1993, Neuron.)

- Melyik könyv hatott legjobban tudományos pályájára?

- Gimnazistaként James D. Watson könyve, A gén molekuláris biológiája keltette fel az érdeklődésemet a biológia iránt. Addig "csak" a matematika, a kémia és a fizika érdekelt.

- Mi a legnagyobb sikerélménye?

- Ha olyasmit látok, amit még senki sem látott. Ha olyan dolgoknak találok értelmet, amelyeknek még senki sem talált. Tehát a tudományos élvonalban új dolgok felismerése és a jelenségek értelmezése.

- Mik legfőbb frusztrációi?

- Rettenetesen sok fusztráció éri a kutatót. Úgy gondolom, a jó kutató jól tűri, hogy a kísérletei nem sikerülnek. Ha valami előző nap nem ment, nem csügged, hanem még nagyobb lelkesedéssel vág bele másnap. Akit bénítanak a sikertelenségek, az nem tud nagy áttörést elérni.

- Melyik könyv van jelenleg éjjeliszekrényén?

- Barabási Albert-László "Behálózva" című könyve.

- Milyen muzsikát szeret hallgatni kocsija vagy otthona lejátszóján?

- Bachot és Bartókot, valamint Puccini és Verdi operáit szeretem talán a leginkább hallgatni otthon, ha van időm teljesen átadni magam a zenének. A kocsiban általában könnyűzenét hallgatunk.

- Ha létezne időutazás, kivel ebédelne szívesen a tudományon kívüli világból?

- Számos emberrel, de - az előző kérdésnél maradva - bármelyik említett zeneszerző zsenivel.

- Hol és mikor szeretett volna élni és dolgozni?

- Éltem és dolgoztam pár helyen és mindenhol jól éreztem magam. Itt és most is jól érzem magam, de - talán a gondolati játék kedvéért - az ókori Görögországban nem lehetett rossz athéni polgárként a medence partján filozofálni és matematikai problémákon töprengeni.

- Mi volt a legjobb tanács, amit valaha kapott?

- A legjobbat nem tudom, de a legrosszabbat igen. Széllel szemben nem lehet p... Én már számtalanszor megpróbáltam, és lehet.

- Mi jelent ön számára pihenést?

- Az aktív pihenést szeretem: a kirándulást, a túrázást, a búvárkodást, a teniszezést. Irtózom a tömegtől, ezért - ha lehet - a turistáktól nyüzsgő részeket messze elkerülöm.

- Mivel foglalkozott volna, ha nem a kutatást választja?

- Mivel először állatorvosi diplomát szereztem, nagyon valószínű, hogy állatorvosként dolgoznék valahol egy kis faluban.

- Volt olyan lebecsült vagy lenézett felfedezés, ami lényegesen megváltoztatta kutatási területét?

- Természetesen számos. Az agyat pár száz éve "semmirevalónak" tekintette az orvostudomány...

- Érez-e késztetést arra, hogy tanuljon valamit, aminek nincs azonnali vagy gyakorlati értéke?

- Igen, sokszor gondolkodom, hogy el kellene kezdeni magas szintű matematikát tanulnom. Sajnos, eddig még nem vágtam bele, mert mindig találok kifogást, hogy mennyivel fontosabb például egy pályázat, egy közlemény vagy egy előadás.

- Milyen feliratot szeretne a sírkövén látni?

- "I considered science - pure science, the search for knowledge for its own sake - to be the noblest and most meaningful of human endeavors."* De nem lesz sírkövem.

- Milyen körülmények között születtek legjobb és legihletettebb ötletei?

- Általában komoly koncentrálás, munka közben. Nem mondhatnám, hogy kirándulás alatt, vagy akkor, amikor a gyerekekkel játszom.

- Mi az, amit ön szerint a nagyközönségnek föltétlenül tudnia kellene a tudományról?

- Hogy gyönyörű.

- Ön az egyetlen kutató egy házibulin. Hogyan írná le közérthetően azt a tevékenységet, amiből él?

- Egész nap azt csinálom, amit szeretek.

- Most közölték önnel bizalmasan, hogy holnap lesz a világ vége. Mit tenne?

- Kiröhögném azt, aki mondta.

- Ön egy repülőgépen két olyan kutató mögött ül, akik ugyanarra a konferenciára utaznak, és az ön kutatási eredményeiről beszélgetnek. Mit tenne ilyenkor?

- Meghallgatnám a véleményüket, és ha konstruktív kritikát mondanának, akkor megpróbálnám beépíteni a munkánkba a jövőben. Ha nem, megpróbálnám meggyőzni őket az igazamról.

- Mi az az egyetlen tárgy, amit égő munkahelyéről kimentene?

- Azt a merev lemezt a számítógépből, amelyen az egész laborom elmúlt négyévi munkája és az én egész munkásságom rajta van.

- Mi lenne az a találmány van innováció, ami legjobban javítaná életét?

- A teleportáció. A reggeli és esti pesti dugók nélkül és a repülőgépen töltött, évezredeknek tűnő 10-12 órák nélkül el tudnám képzelni az életemet.

- Melyik tudományterület érdemelne több anyagi és erkölcsi támogatást (az önétől eltekintve)?

- Szinte mindegyik. Ma Magyarországon csaknem minden tudományterület alulfinanszírozott és sok gonddal küzd. A társadalomnak hosszú távú érdeke, hogy jól képzett kutató/oktató bázisa legyen, amelynek felelőssége az értelmiség magas szintű képzése.

- Melyik irodalmi személyt alkalmazná szívesen postdokként?

- Liut a Turandotból, hogy a világ legszebb áriáját énekelje, miközben kutatunk.

- Melyik nyelven publikálna szívesen az angolon kívül?

- Nekem egyet is elég volt megtanulni, úgyhogy jó nekem az angol.

- Véleménye szerint melyik a legaktívabb évtized egy kutató életében?

- A 25-35 év közötti.A sorozat portréi

Természet Világa, 136. évfolyam, 2. szám, 2005. február
http://www.chemonet.hu/TermVil/ 
http://www.kfki.hu/chemonet/TermVil/