Budapesti Szkeptikus Konferencia

A Székesfehérváron évente megrendezett szkeptikus előadónapokkal Trupka Zoltán hagyományt teremtett. Most a főváros is előlépett. Reméljük, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ugyanolyan hagyományt teremt majd Härtlen Károly, a fizika tanszék mérnöke.

Az általa szervezett első Budapesti Szkeptikus Konferencia február 28-án átütő sikert aratott. Az eseményről őt kérdeztük.

- Hogyan született meg a budapesti konferencia?

- A szkeptikus konferenciáknak majd egy évtizedes hagyománya van. A tanítványaim által feltett kérdések alapján állítom, hogy a közoktatásban megszerezhető ismeret kevés ahhoz, hogy kellő védelmet nyújtson az áltudományok ellen. A Székesfehérvári Szkeptikus Konferenciákon keveselltem a diákokat, így született meg a gondolat, hogy az egyetemünkön a Fizikai Intézet legyen a házigazda. Két kollégám, Füstöss László és Orosz László segítségével kezdtük a szervezést. Legnagyobb segítséget az MTA elnöke, Vizi E. Szilveszter nyújtotta azzal, hogy elvállalta a fővédnökséget, az ő tekintélye egy csapásra felkeltette a sajtó érdeklődését is. Így végre hírré válhattunk. A Magyar Fizikushallgatók Egyesülete vállalta, hogy az egyetemeken és főiskolákon a hirdetőtáblákon keresztül értesíti a diákokat. Az eseményeket egyenes adásban követhettük az interneten keresztül, és elkészült egy archívum, ennek hátterét a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda biztosította.

- Sikeres volt az indulás?

- Délelőtt tíz órakor még volt néhány hely a 400 fő befogadására alkalmas tanteremben, a kicsit később érkezőknek már csak állóhely jutott. Jólesett látnom, hogy mennyi hallgató gyűlt össze. A határon túlról is jöttek érdeklődők, például Toró Tibor, a temesvári egyetem fizikaprofesszora. A Bálint György Újságíró Akadémia 2004. évi tantervében szerepelt rendezvényünk mint hétvégi szeminárium. A sajtó érdeklődése sem maradt el. Sikerként értékelem azt is, hogy nemcsak egy riport kedvéért jöttek el, hanem az előadásokat is végighallgatták. Nemcsak a szkeptikusok, hanem a "másik oldal" is képviseltette magát, amire eddig nemigen volt példa. Talán a legforróbb pillanat az volt, amikor az Áltudományos mechanika című előadásán Orosz László szembesítette az egyik áltudóst a tévedéseivel. A konferencia honlapjának címe, ahol az archívum is található: http://jedlik.phy.bme.hu/szkeptikus.

- Gondoljuk, maradt még tennivaló.

- A konferencia csak az egyik színtere az áltudományok elleni küzdelemnek, most elsősorban azokat a médiumokat próbálom meggyőzni, ahol az adófizetők pénze teremti meg a működésük alapját. Ne adjanak helyt áltudománynak! Egy éve annak, hogy rátaláltam egy "jeles" hazai áltudós munkáira a Sulineten. Ezek az oldalak több helyen megkérdőjelezik az iskolában egyébként kötelezően tanítandó természettudományos alapelveket, komoly kételyeket ébreszthetnek a közoktatásban dolgozó tanárokkal és tankönyvekkel szemben. Sajnos többszöri levélváltás és személyes megkeresés ellenére a mai napig nem történt semmi.
 


Természet Világa, 135. évfolyam, 4. szám, 2004. április
http://www.chemonet.hu/TermVil/ 
http://www.kfki.hu/chemonet/TermVil/