VEKERDI LÁSZLÓ

Az év ismeretterjesztő tudósa - 2003


A Tudományos Újságírók Klubja tagjainak elsöprő többségű szavazatával 2003-ban Az év ismeretterjesztő tudósa díjat Vekerdi László kapta.

Vekerdi László orvos, irodalom- és tudománytörténész, aki magát "csak" könyvtárosként határozza meg, a magyar szellemi élet legendás alakja. Magányos, örök ellenálló, semmiféle hatalomnak, tekintélynek behódolni nem akaró, "utolsó szabad ember", alapkő, melyhez igazodni lehet értékeit vesztő világunkban. Ez a törékeny ember erős hídként köti össze a humán és a reálkultúra területeit, összehozza embereit. Füzi László, a Forrás főszerkesztője írta róla: "Magam a Németh László Társaság, az Iskolakultúra, a Természet Világa és a Forrás által rendezett tanácskozáson döbbentem rá, hogy a különböző szellemi, politikai, szakmai irányból érkező előadókat egyetlen ember, Vekerdi László tisztelete kapcsolta össze."

Hódmezővásárhelyen született, 1924-ben. Debrecenben szerzett 1951-ben orvosi diplomát. Dolgozott a Matematikai Kutatóintézetben Rényi Alfréd védőszárnyai alatt, majd az Akadémia könyvtárában. Nevét tanulmányai, könyvei, előadásai fogalommá tették, Benkő Samu akadémikus szavaival: "értékmérő kategória lett a magyar művelődési életben."

A Magyar Rádió Gordiusz műhelye ad otthont a Herczeg János közreműködésével megszülető "Véges végtelen" című esszériportfolyamnak, melynek Vekerdi László a főszereplője. Az ő óráin tanulunk történelmet, művészetet, irodalmat, matematikát, természettudományokat, s mindezt szerves egységben. A kétszázadik adáshoz közeledő, máig élő műsor egyedülálló rádiózásunk történetében.

2003 különösen termékeny éve volt Vekerdi Lászlónak, aki ma is képes újdonságokkal meglepni olvasóit, hallgatóit. A közelmúltban megjelent külföldi monográfiák továbbgondolásával figyelmünket a kora újkor tudományközvetítőire, értő pártolóira irányítja, akik nélkül nem alakulhatott volna ki a modern tudományosság.

Vekerdi Lászlót az elmúlt évtizedben már nem kerülték el az elismerések sem: József Attila- és Szent-Györgyi Albert-díj (1992), Soros-életműdíj (1993), az Év Könyve díj (1997), a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (1999), a Széchenyi-díj (2001). A Sorskérdések árnyékában című műve az Év Könyve lett 1997-ben.

Büszkék vagyunk arra, hogy Vekerdi Lászlót már húsz éve folyóiratunk szerkesztőbizottságának tagjai sorában tudhatjuk.

S. GY.

Képek a díjátadásról (Trupka Zoltán felvételei)


Természet Világa, 134. évfolyam, 12. szám, 2003. december
http://www.chemonet.hu/TermVil/ 
http://www.kfki.hu/chemonet/TermVil/