"Az emberi kultúrának a tudomány az alapja, ezért kell a legszélesebb körben terjeszteni."
/Bay Zoltán/


XXVI. Diákpályázatunk
eredményhirdetése2017. június
ÚJ KÜLÖNSZÁMAINK!


Tartalom
Tartalom, Előszó
Tartalom
Tartalom
Tartalom, Előszó
A különszámról

RÉGEBBI SZÁMAINK ÁRA 

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a 2015. évi és az azelőtti lapszámaink kedvezményesen, 500 forintos áron megvásárolhatók kiadónkban (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.). A TERMÉSZET VILÁGA A FACEBOOKON

AHOL OLVASÓINK HOZZÁJUTHATNAK A TERMÉSZET VILÁGÁHOZ
(a Lapker folyóiratunkat árusító helyei)
Újabb helyek
Ára: 780 Ft, előfizetőknek: 670 Ft, előfizetés

LAPSZÁMAINK MÁR DIGITÁLIS VÁLTOZATBAN IS MEG-
VÁSÁROLHATÓK!


Filmklub az Akadémián

„Simonyi Károly veszít”
Cikk a Forrás folyóiratban
Pillanatképek az Erdős-konferenciáról 

Biológiai Háttéranyag (frissítve!)
A Természet Világa az Apáczai Líceumban
Szentágothai-év, 2012
Az atomoktól a csillagokig

HELYÜNK SZELLEME
Genius loci. A XX. század Budapesten készült. Ezt a némileg túlzó címet adta Václav Smil a Nature 2001. január 4-i számában megjelent írásának, melyet folyóiratunkban is közzétettünk. Abban a folyóiratban, amely - s ezt bizton állíthatjuk  - 142 éven át Budapesten készült. Szerkesztőségünk ez idő alatt szinte mindig a főváros jól körülhatárolt kis területén, a mai VIII. kerületben működött. -->

FELHÍVÁS
Minden barátunkhoz, szerzőnkhöz, olvasónkhoz szólunk, aki szereti a lapunkat. A folyóirat 140. évében sok-sok helyen olyan előadást, rendezvényt szerveztünk, ahol a Természet Világára emlékezve a tudomány lángja világított. Milyen jó lenne, ha a sort idén is folytatva Kárpát-medence szerte legalább 140 helyen felgyulladna ilyen kis mécses! Ezeknek a rendezvényeknek a helyszínét, idejét, szervezőjének nevét dokumentáljuk, lapunkban folyamatosan közreadjuk. Ha kérik, megpróbálunk jó előadókkal, személyes jelenlétükkel is segíteni munkájukat. Igyekszünk lapszámainkból is eljuttatni ajándékpéldányokat a minket megtisztelő eseményekre. 
Lámpások

2017. júniusAz epigenetika tárgyát a génműködést szabályozó olyan mechanizmusok alkotják, amelyek a kromoszómák révén úgy öröklődnek sejtről sejtre, generációról generációra, hogy közben nem változik a DNS genetikai információtartalma. Az epigenetikai szabályozásban két szintet különíthetünk el: azt, amely sejtről sejtre öröklődik egyazon élőlényben, valamint azt, amely generációról generációra öröklődik. A jelen áttekintés egyrészt bepillantást nyújt az epigenezis világába, másrészt azt a kérdést feszegeti, hogy befolyásolható-e az epeigenetikai program, és ha igen, milyen következményei lehetnek a génműködés epigenetikai átprogramozásának. (Szabad János: Mi van beleírva kromoszómáinkba?)  


A nagy szarvasbogár alaposan és intenzíven kutatott rovarfaj. Életmódjáról, megjelenéséről magyar nyelven is sokat olvashatunk régebbi és újabb állattani és természetrajzi könyvekben, illetve cikkekben és a világhálón is. A jelen írás a szarvasbogárral kapcsolatos ismeretek közül néhány újabban feltárt vagy kevésbé köztudott aspektust mutat be. (Merkl Ottó: Szörnyeteg vagy gyengéd óriás?) 


A Millenniumi Díjak átadására idén 17. alkalommal került sor. Az országszerte több mint negyven tagszervezetet számláló Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, három ismeretterjesztő folyóirata (Természet Világa – 1869, Élet és Tudomány – 1946, Valóság – 1958), bemutató csillagvizsgálója, planetáriuma, akkreditált nemzetközi nyelviskolája, ill. vizsgaközpontja, a külhoni magyarság anyanyelvi képzése, tehetséggondozó tanulmányi versenyei, PhD hallgatók és középiskolás diákok számára kiírt cikkpályázatai, részvételük a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatában, a Mindentudás Egyetemében, vagy akár a Kutatók Éjszakája rendezvényein, mind-mind a tudásszerzés, képességfejlesztés, tehetséggondozás felbecsülhetetlen értékű műhelyei… (Dürr János Béla: Milleniumi Díjak - 2017. A Szellemi Tulajdon Világnapja)  


Új sorozatunk első részében Sir William Hamilton 1776-ban, Nápolyban kiadott, Campi Phlegraei (Lángoló mezők) című könyvét és annak 1779-es kiegészítését (Supplement to the Campi Phlegraei) mutatjuk be. A vulkáni folyamatokat tudományos alapossággal, a legapróbb részletekig bemutató kötet, Hamilton máig helytálló megállapításaival és a könyvet illusztráló 54 darab, kézzel színezett rézmetszettel kora természettudományi értekezéseinek iskolapéldája volt. (Babinszki Edit - Gáspár Anita - Kőbányai Péter: Lángoló mezők)  


 

Mátranovák mellett valóságos holdbéli táj várja a látogatót, meredek, mély árkokkal, maradékgerincekkel, legömbölyített riolitkúpokkal, különleges látvány- és formavilággal. Színei miatt – különösen ősszel, mikor a környező lombhullató erdők sárgája, vöröse, rozsdabarnája keveredik a fenyők zöldjével és mindehhez a fehér, kopár hegygerinc adja a kontrasztot – akár egy impresszionista festőiskola szabadtéri telephelye is lehetne. (Ladányi László: Fehérszék. Riolittakaró a hegygerincen)Gondolatvédelem a feladat; a leglényegesebb kihámozása a tudomány öntörvényű diskurzusából, és megfogalmazása az irodalmi és a köznyelv legalkalmasabb szavaival, kifejezéseivel. Ebben a tudományos újságírás hozzáadott értéket termelhet (még akár a tudomány számára is). Itt válik olyan szakmává, amelynek mesterei, esetenként művészei vannak. (Herczeg János: A Hevesi Endre Díjról szubjektíven)

Tudomány emberközelben
Beszélgetések-emlékezések

Bemutatkozás
  Fiatal kutatók, kutatójelöltek

Viták a tudomány körül

Kutatások, cikkek az OTKA támogatásával
(2010-2011-ben: PUB-I 83273)
(2012-2013-ban: PUB-I 106 681)
(2014-ben: PUB-I 111 142)
(2015. január – 2016. január: PUB-I 114 505)

PLANETÁRIUMI AJÁNLÓ

Természetvédelmi válogatásunk
Válogatás a fizika éve alkalmából
Fizikát népszerűsítő filmek
Az atomoktól a csillagokig


Keresés a termeszetvilaga.hu domain alatt:

X-Aknák

A honlapot Internet Explorerre és 1024*768-as felbontásra optimalizáltuk.