"Az emberi kultúrának a tudomány az alapja, ezért kell a legszélesebb körben terjeszteni."
/Bay Zoltán/
NTP-TV-16-0067 beszámoló

Kedves Pályázónk!
A Természet-Tudomány Diákpályázatokat a postafiókunk megszűnése miatt a következő címre kérjük küldeni: Természet Világa szerkesztősége 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 16.

XXVI. Diákpályázatunk
eredmény-
hirdetése

2017. december
ÚJ KÜLÖNSZÁMAINK!


Tartalom
Tartalom, Előszó
Tartalom
Tartalom
Tartalom, Előszó
A különszámról

RÉGEBBI SZÁMAINK ÁRA 

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a 2015. évi és az azelőtti lapszámaink kedvezményesen, 500 forintos áron megvásárolhatók kiadónkban (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.).  A TERMÉSZET VILÁGA A FACEBOOKON

AHOL OLVASÓINK HOZZÁJUTHATNAK A TERMÉSZET VILÁGÁHOZ
(a Lapker folyóiratunkat árusító helyei)
Újabb helyek
Ára: 780 Ft, előfizetőknek: 670 Ft, előfizetés

LAPSZÁMAINK MÁR DIGITÁLIS VÁLTOZATBAN IS MEG-
VÁSÁROLHATÓK!


Filmklub az Akadémián

„Simonyi Károly veszít”
Cikk a Forrás folyóiratban
Pillanatképek az Erdős-konferenciáról 

Biológiai Háttéranyag (frissítve!)
A Természet Világa az Apáczai Líceumban
Szentágothai-év, 2012
Az atomoktól a csillagokig

HELYÜNK SZELLEME
Genius loci. A XX. század Budapesten készült. Ezt a némileg túlzó címet adta Václav Smil a Nature 2001. január 4-i számában megjelent írásának, melyet folyóiratunkban is közzétettünk. Abban a folyóiratban, amely - s ezt bizton állíthatjuk  - 142 éven át Budapesten készült. Szerkesztőségünk ez idő alatt szinte mindig a főváros jól körülhatárolt kis területén, a mai VIII. kerületben működött. -->

FELHÍVÁS
Minden barátunkhoz, szerzőnkhöz, olvasónkhoz szólunk, aki szereti a lapunkat. A folyóirat 140. évében sok-sok helyen olyan előadást, rendezvényt szerveztünk, ahol a Természet Világára emlékezve a tudomány lángja világított. Milyen jó lenne, ha a sort idén is folytatva Kárpát-medence szerte legalább 140 helyen felgyulladna ilyen kis mécses! Ezeknek a rendezvényeknek a helyszínét, idejét, szervezőjének nevét dokumentáljuk, lapunkban folyamatosan közreadjuk. Ha kérik, megpróbálunk jó előadókkal, személyes jelenlétükkel is segíteni munkájukat. Igyekszünk lapszámainkból is eljuttatni ajándékpéldányokat a minket megtisztelő eseményekre. 
Lámpások

2017. december

Az élőlények napi ritmusát belső óra szabályozza. Vajon hogyan működik, és mi az értelme? Három amerikai kutató, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael Young a napi ritmust szabályozó belső óra molekuláris természetének megismeréséért érdemelte ki 2017-ben a Nobel-díjat. (Szabad János: Miként ketyeg a  belső óra? Fizikológiai és orvostudományi Nobel-díj 2017)


Az élőlények biokémiája, biofizikája, élettana, örökléstana közös, általános törvényeinek megismerését azonban csak a szerencsés véletlen, vagy alapos megfontolás révén kiválasztott néhány faj tüzetes vizsgálatának köszönhetjük. A biológia történetének nem egy óriása köszönheti Nobel-díját egy-egy ilyen fontos modellszervezet megtalálásának. (Venetiáner Pál: Modellszervezetek a biológiában)
Német fizikusok 1938 decemberében kísérletileg igazolták az urán atommaghasadását, amely nyomán óriási energia szabadul fel. Olyan pusztító erejű robbanás idézhető elő vele, amiről addig álmodni sem lehetett. A hír általános megdöbbenést keltett. Roosevelt elnök ennek hatására rendelte el 1939 októberében az Uránbizottság felállítását, és döntött egy az atombomba kifejlesztését megcélzó program elindításáról, ami Manhattan-tervként vonult be a történelembe. (Hollósy Ferenc: 50 éve halt meg Julius Robert Oppenheimer)A csillagászati kutatások jellegzetessége, hogy a vizsgálandó égitestekről minden információt távolról kell begyűjteni. A Nap fénye körülbelül 8 perc alatt jut el a Földig. Saját galaxisunk, a Tejútrendszer nagyjából százezer fényév átmérőjű. A Világegyetemben azonban a százezer év rövid időnek számít. A millió vagy milliárd fényévre levő galaxisokat és azok halmazait vizsgálva a régmúltba tekinthetünk vissza, egyfajta régészeti tevékenységet végezve a csillagászat tudományának keretein belül. (Szabados László: Galaxishalmazok  faggatása. Miről árulkodik a galaxisok közötti térség vastartalma?)

Anatolij Gyemidov, San Donato első hercege 1837–38-ban egy természettudósokból és mérnökökből álló expedíciót szervezett saját költségén Dél-Oroszországba és a Krímbe. A Párizstól Odesszáig tartó utazásról szóló, négy szöveges kötetből és egy csodálatos akvarellekkel illusztrált atlaszból álló könyvsorozata 1840–42 között jelent meg, Párizsban. A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Földtani Szakkönyvtárának gyűjteményében található példányt Semsey Andor, a Földtani Intézet nagyvonalú mecénása ajándékozta hazánk legnagyobb földtani szakkönyvtára számára.(Babinszki Edit - Kőbányai Péter - Gáspár Anita : Egy orosz nemes tudományos expedíciója)


Tudomány emberközelben
Beszélgetések-emlékezések

Bemutatkozás
  Fiatal kutatók, kutatójelöltek

Viták a tudomány körül

Kutatások, cikkek az OTKA támogatásával
(2010-2011-ben: PUB-I 83273)
(2012-2013-ban: PUB-I 106 681)
(2014-ben: PUB-I 111 142)
(2015. január – 2016. január: PUB-I 114 505)

Természetvédelmi válogatásunk
Válogatás a fizika éve alkalmából
Fizikát népszerűsítő filmek
Az atomoktól a csillagokig


Keresés a termeszetvilaga.hu domain alatt:


X-Aknák

A honlapot Internet Explorerre és 1024*768-as felbontásra optimalizáltuk.