"Az emberi kultúrának a tudomány az alapja, ezért kell a legszélesebb körben terjeszteni."
/Bay Zoltán/

XXVI. Diákpályázatunk
eredmény-
hirdetése

2017. október
ÚJ KÜLÖNSZÁMAINK!


Tartalom
Tartalom, Előszó
Tartalom
Tartalom
Tartalom, Előszó
A különszámról

RÉGEBBI SZÁMAINK ÁRA 

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a 2015. évi és az azelőtti lapszámaink kedvezményesen, 500 forintos áron megvásárolhatók kiadónkban (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.).  A TERMÉSZET VILÁGA A FACEBOOKON

AHOL OLVASÓINK HOZZÁJUTHATNAK A TERMÉSZET VILÁGÁHOZ
(a Lapker folyóiratunkat árusító helyei)
Újabb helyek
Ára: 780 Ft, előfizetőknek: 670 Ft, előfizetés

LAPSZÁMAINK MÁR DIGITÁLIS VÁLTOZATBAN IS MEG-
VÁSÁROLHATÓK!


Filmklub az Akadémián

„Simonyi Károly veszít”
Cikk a Forrás folyóiratban
Pillanatképek az Erdős-konferenciáról 

Biológiai Háttéranyag (frissítve!)
A Természet Világa az Apáczai Líceumban
Szentágothai-év, 2012
Az atomoktól a csillagokig

HELYÜNK SZELLEME
Genius loci. A XX. század Budapesten készült. Ezt a némileg túlzó címet adta Václav Smil a Nature 2001. január 4-i számában megjelent írásának, melyet folyóiratunkban is közzétettünk. Abban a folyóiratban, amely - s ezt bizton állíthatjuk  - 142 éven át Budapesten készült. Szerkesztőségünk ez idő alatt szinte mindig a főváros jól körülhatárolt kis területén, a mai VIII. kerületben működött. -->

FELHÍVÁS
Minden barátunkhoz, szerzőnkhöz, olvasónkhoz szólunk, aki szereti a lapunkat. A folyóirat 140. évében sok-sok helyen olyan előadást, rendezvényt szerveztünk, ahol a Természet Világára emlékezve a tudomány lángja világított. Milyen jó lenne, ha a sort idén is folytatva Kárpát-medence szerte legalább 140 helyen felgyulladna ilyen kis mécses! Ezeknek a rendezvényeknek a helyszínét, idejét, szervezőjének nevét dokumentáljuk, lapunkban folyamatosan közreadjuk. Ha kérik, megpróbálunk jó előadókkal, személyes jelenlétükkel is segíteni munkájukat. Igyekszünk lapszámainkból is eljuttatni ajándékpéldányokat a minket megtisztelő eseményekre. 
Lámpások

2017. október

Egy fiatal csillagász még a pályája elején járt, amikor már „szakértőként” kellett nyilatkoznia a sajtónak arról, hogy „az oroszok valami szputnyikot lőttek fel a világűrbe”. Hatvan év telt el azóta, és az űrkutatás szinte minden téren jelen van a mindennapi életünkben. Almár Iván, immár a hazai csillagászat-űrkutatás doyenjeként azt az utat írja le, amely elvezetett az űrkorszak kezdetét jelző eseményig. (Almár Iván: A Szputnyik–1 startjának előzményeiről)


A XX. század magyar kémia egyik legkiemelkedőbb személyiségéről, a 88 éves korában elhunyt Beck Mihály akadémikusról mások mellett Bencze Gyula is megemlékezik. A professzor évtizedeken át lapunkhoz is közel állt, tagja volt szerkesztőbizottságunknak is. Nemzetközi szinten is nagyra értékelt tudományos munkássága mellett sok olvasónk fog emlékezni bölcs humorral átitatott ismeretterjesztő írásaira is. (Bencze Gyula: A magyar tudomány nagy vesztesége)


A hím ivarsejt létezését már a XVII. században felismerték és a XIX. században jelentősége is világossá vált. A férfiak terméketlenségben való lehetséges szerepére azonban csak a XX. században derült fény. Ettől kezdve az események felgyorsultak, és ma már tudjuk, hogy a meddőség mintegy 50–50%-ban függ az emberpár egyik vagy másik tagjától. (Csaba György: Fókuszban a férfimeddőség)


Soha senki nem mondta nekem, hogy Beck Mihály a leghíresebb kortárs magyar kémikus. Erre magamtól jöttem rá. Amerikában töltött éveim alatt bármerre is jártam, mindig akadt valaki, aki hallott már „Miska Beck” munkájáról. Csak egy magyar születésű kémikus neve volt az övéhez hasonlóan közismert: Oláh Györgyé, de ő amerikainak számított. (Lente Gábor: Emlékszilánkok)


 
A lap diákmellékletéből Kunecz Eszternek, a csurgói gimnázium tanulójának az írására hívjuk fel a figyelmet, melyben a gyermekkori cukorbetegségről olvashatunk. A szerző egyebek mellett önálló kutatásokat is végzett, melynek célja annak bemutatása volt, hogy mennyire vannak tisztában a pedagógusok a napközben gondjaikra bízott cukorbeteg tanulókkal kapcsolatos ismeretekkel, teendőkkel. (Kunecz Eszter: A gyermekkori cukorbetegség)


Tudomány emberközelben
Beszélgetések-emlékezések

Bemutatkozás
  Fiatal kutatók, kutatójelöltek

Viták a tudomány körül

Kutatások, cikkek az OTKA támogatásával
(2010-2011-ben: PUB-I 83273)
(2012-2013-ban: PUB-I 106 681)
(2014-ben: PUB-I 111 142)
(2015. január – 2016. január: PUB-I 114 505)

PLANETÁRIUMI AJÁNLÓ

Természetvédelmi válogatásunk
Válogatás a fizika éve alkalmából
Fizikát népszerűsítő filmek
Az atomoktól a csillagokig


Keresés a termeszetvilaga.hu domain alatt:

X-Aknák

A honlapot Internet Explorerre és 1024*768-as felbontásra optimalizáltuk.