TÖLTSÖN EGY HETET A BUDAPEST TV-vel!


Mottó:
A butaság nem kötelező. De van rá igény!

 
 Feltehetően olvasóink elenyésző kisebbségének van módja arra, hogy nézhesse a Budapest TV kereskedelmi adó műsorait, így nem tudhatják, miből maradnak ki. Az érdeklődő tömegek ebbéli vágyának kielégítésére már-már mazochista tettre szántam el magam és április közepe táján napokon át figyelemmel kísértem, mi több, videóra vettem, majd szó szerint lejegyeztem néhány adás szövegét. Tudniuk kell, hogy a BPTV a hazai természetgyógyászati, asztrológiai stb. ismeretterjesztés zászlóvivője az elektronikus médiában. Az ilyen témájú műsorok általában úgy este kilenc, fél tíz tájban kezdődnek, amikor a dolgozó már kellőképpen ellazult, elhülyült ahhoz, hogy szemét sem rebbentve elviseljen minden elképzelhető baromságot, amit ember egyáltalán kitalálni képes. Hohó, mondhatnák, én most előre befolyásolni akarom az olvasót, amit csak tétez, hogy nemcsak előre, hanem közben is. Viszont nem muszáj egyetérteni velem.

Természetgyógyász stúdió 1.
Elsőre mindjárt óriási fogásra bukkantam. A vendég nem volt más, mint maga Michel Carayon francia pszi-sebész. A következőkben részleteket olvashatnak arról, mi történt az egyenes adásban. A beszélgetés szó szerinti változatát közlöm, néhány ismételt vagy kevésbé érdekes rész elhagyásával.

Műsorvezető (nő): Azt hiszem, önök már hallottak az Európa-hírű, vagyis Európában egyedül itt nálunk megtalálható pszi-sebészről, Michel Carayonról, aki ma este a vendégünk. Szeretném megkérdezni, hogyan lett Michel Carayon egy kétdiplomás, egy természetgyógyász és pszichológusból egy különleges technikával gyógyító ember.

Carayon (tolmácsnő útján): Van egy gazdasági diplomám, ilyen vezetői tanácsadóféle, van egy pszichopatológiai és természetgyógyászati képzettségem... Fokozatosan kezdtem el érdeklődni a természetgyógyászat iránt. 23 éves koromban egy olyan súlyos szakaszába értem az életemnek, amikor édesanyám súlyosan megbetegedett, és a hagyományos orvoslás gyógyíthatatlannak nyilvánította. Elhatároztam, hogy elmegyek a Fülöp-szigetekre és megpróbálom tanulmányozni a különféle módszereket, amelyekről olyan sokat beszélt a média.

 Mv: Mit tapasztalt, mi történt az édesanyjával?

 M.C.: Nem az volt a célom, hogy gyógyítóvá váljak, hanem hogy megtaláljak egy olyan módszert, ami az édesanyámat meggyógyítja. Egy évet töltöttem ott és volt egy mester, aki beavatott ezekbe az ismeretekbe. A beavatásban mindig van egy olyan rész, ami kicsit misztikus és titkos is, amit mindenkinek tiszteletben kell tartani.

 Mv.: Lehet erről beszélnie?

 M.C.: Beszélhetek bizonyos részéről, a másik részt... hát megtartom. Ez olyasfajta titok, ami nagyon kevés ember felé közvetíthető.

 Mv.: Tehát el kell jutni egy olyan tudásszintre, ahol talán már nem is szavakkal kell elmondani?

 M.C.: Az biztos, hogy ez olyanfajta titok, ami nem szavakon keresztül közvetítődik. Kevés tanulható meg belőle, ez nem olyan, ami megtanulható. Ahhoz, hogy a mester közvetíteni tudjon, az kell, hogy akihez közvetíteni akar, annak valamiféle adottsága legyen. A beavatásban az a lényeg, hogy egy bizonyos koncentrációs technikára tanítják meg az embert.
(Időközben bejátszanak egy filmrészletet, melyen Carayon mester éppen operál. A műtéti helyet bal kézzel gondosan takarja, a jobban manipulál. Egy idő után véres (hús?) cafatokat vesz el a páciens hasáról, a vérnyomokat letörli. (Láttunk már ilyet. James Randi, a bűvész bármikor megcsinálja, pár éve itt, Budapest is.)

 M.C.: Soha nem nyitom fel a bőrt, ezzel a képességemmel meg tudom testesíteni azt az energiát, amivel dolgozom... ezek a szövetszerű dolgok azokat a negatív energiákat szimbolizálják, amik abban testesülnek meg, hogy a beteg megszabaduljon a negatív energiáktól.

 Mv.: Minden esetben szükséges ez a materializáció?

 M.C.: Nem, eleinte többször végeztem ezt, az utóbbi időben azonban már csak orvosoknak és tudományos kutatás céljából.

 Mv.: Tehát a hitetlenkedőknek, akik mindenképpen az anyagot akarják látni? Úgy tudom, hogy ezeket az anyagokat igazából nem is tudták beazonosítani, hogy mi ez. Mik ezek tulajdonképpen?

 M.C.: A laboratóriumokat kellene megkérdezni, mert ők vizsgálták ezeket a vérszerű anyagokat.

 Mv.: Mi volt az eredmény?

 M.C.: Több tudományos intézetben is megvizsgálták és nem tudták megmondani, hogy mi ez. Néha azt mondták, hogy emberi sejtek, néha hogy állati, néha azt, hogy ismeretlen sejtek.

 Mv.: Végül is megfejthetetlen nekik a mai tudásunk szerint.

 M.C.: Ez egy olyan jelenség, ami nem magyarázható tudományos módszerekkel.

 Ezután három telefonáló néző következett – mindhárom nő –, tanácsokat kértek, aminek az lehet a rövid summázata, hogy így telefonon keresztül nagyon nehéz véleményt mondani, de talán keressék fel az Életfa Természetgyógyászati Központot, a mester megvizsgálja, aztán eldönti, hogy milyen beavatkozásra van szükség.

 Mv.: Én ott voltam egy ilyen beavatkozáson, nagyon különleges hangulatú volt, és azt hiszem, nagyon magas szintű gyógyító munka folyt ott. Carayon úr ugyan azt mondja, hogy ő csak segít, de azért nagyon komoly beavatkozás volt.
(Újabb bejátszás, ismét véres húscafatok stb.)

 Mv.: Mi történik itt tulajdonképpen?

 M.C.: Ez a tudomány mai állása szerint nem igazán megmagyarázható jelenség, el kell fogadni, hogy van az életben ilyen. Azoknak, aki eljönnek hozzám krónikus betegséggel, teljesen mindegy, hogy tudományosan magyarázott módszerekkel gyógyítom-e meg, vagy más módszerek segítségével gyógyulnak meg. Vegyünk egy májdaganatos esetet, ami már műtve volt egy kemoterápiásan kezelve. Veszek egy darabka vattát, bemártom hideg vízbe, kinyomom belőle a vizet és ezzel a nedves vattával a máj környékén masszírozni kezdem a bőr felületét. Mindegy, hogy a beavatkozás folyamán materializálok-e vagy sem, ugyanaz történik, kiveszem azt a negatív energiát, ami a tumor oka lehet. Ily módon segítek a beteg szervezetének, hogy saját maga fejlessze vissza.

 Mv.: Amikor dolgozik, melyik részén dolgozik a szervezetnek, a fizikális részén, vagy az aura különböző szintjén?

 M.C.: Nem szeretem használni az aura szót, mert mindent is jelent meg semmit sem. Mondjuk azt, azon a szinten dolgozom, ami az anyagi szintnél kissé komolyabb.

 M.V.: Milyen erők azok, amelyek a munkájában segítik... nem feltétlenül földi erőkre gondoltam.

 M.C.: A válasz nagyon egyszerű. Az az energia, ami bennünk dolgozik, az a szeretetnek az energiája, ami rajtam keresztül másokra hat.

 A mester ezután még elmondja, hogy minimum 2-3 hét szükséges, hogy a kezelés után lássa, hogyan reagál a szervezet, de a lényeg, hogy legalább egy évig kell folytatni a kezelést.

 Engedelmükkel, néhány dologra külön felhívnom a figyelmet. Kezdjük a műsorvezető hölggyel, akinek – mint láthatták – nem volt egy épkézláb, szabatos magyarsággal megfogalmazott kérdése, viszont láthatóan feltétlen hívő és a témában otthonosan mozog. Szakértelmére jellemző pl. az a kérdése, hogy melyik részén dolgozik a szervezetnek, a fizikális részén, vagy az aura különböző szintjén? Vagy a mester segítőire vonatkozó kérdés, melyek nyilván lehetnek nem földi erők is. Vajon kikre, mikre gondolhatott: ufókra, netán magára Istenre vagy mindkettőre?

 Carayon mester csakugyan káprázatos. Megtudhatjuk, hogy a véres húscafatokat kivenni tulajdonképpen fölösleges – úgymond, nem szükséges materializálni – hiszen ő csak a negatív energiákat távolítja el. Mármost ezzel jól kidumálta magát, tudniillik a nyomorult szkeptikus hiába berzenkedik: tessék már bebizonyítani, hogy a kivett szövet minden kétséget kizáróan a "műtött" páciens szervezetéből származik! Fölösleges, lehet az akár borjúmáj (Randi is azt használta), különben is ez az egész magasan fölötte van mindenféle földhözragadt tudományos okoskodásnak. Külön tetszett, hogy oly sokszor emlegették az Életfa Központot. A mester ugyanis kollégáival együtt ott materializálja szélhámosságait, jó magyar forintok képében.

Mesélnek a csillagok
Égető Szabó János asztrológus a következő szeánsz vendége, a műsorvezető ismét hölgy. Én nem tudom, ezeket direkt úgy tenyésztik ilyennek, vagy spéci válogatják, mert mindegyik úgy néz ki, mint azok a hölgyek, akiktől a reklámokban megkérdezik, milyennek találják a háziasszonyok a Rámát Tápióbicskén, mire ők azt kell, hogy feleljék, olyan finom, krémes, az egész család imádja, a nézőnek viszont menten kifordul a gyomra.

 Mv.: Nézzük meg a nem mindennapi heti horoszkópunkat!

 É.Sz.J.: Igen, kicsit nehezebbnek ígérkezik ez a hét, mint megszoktuk, hogy rendkívüli volna, azt mondjuk nemigen hangsúlyoznám. Megijedni nem kell, apró kellemetlenségek mindenképpen várhatók sok küszködés, sok nehézség szinte minden csillagjegy szülöttének így van úgy...

 A mester papírjába mélyed, amit közben mi is látunk a képernyőn, mindenféle vonalak jönnek-mennek, egy büdös szót nem értek az egészből, ami nem csoda, teljesen hülye vagyok az asztrológiához, ráadásul a Hold első negyede volt, ami főleg érzelmileg, hangulatilag viselt meg bennünket."

 Mv.: (azonnal reagál) Ezért volt, hogy nagyon sokan panaszkodtak, olyan labilisnak érzik magukat, sírni akarnak, igazából nem is tudják, hogy mi bajuk!

 É.Sz.J.: A Nap átlép vasárnap a Bikába, a Vénusz 16-án lép a Bika jegyében, a Bika végén már jó helyen lesz, ott majd megoldódnak a problémák. A Merkur nagyon lassan mozog a Bikában és az Uránusz kvadrátjába lép vasárnap, ami ugye a közlekedésben okozhat kellemetlen helyzeteket mindenképpen.

 1. telefonáló (88 Ft=áfa – nő, Oroszlán)

 É.Sz.J.: A heti konstelláció és a jövő heti sem hoz nagyon jó dolgokat, mint ahogy senkinek egyébként.

 1. tel.: Oó!

 É.Sz.J.: Mindenképpen a hivatásában okozhat problémákat, a párkapcsolatban. Férjnél tetszik lenni?

 1. tel.: Nem, egyedül élek.

 É.Sz.J.: Hát akkor pedig az emberi kapcsolatokban.

 1. tel.: Mire tetszik érteni, összeveszek valakivel?

 É.Sz.J.: Hát a kollégákkal nem is annyira, a családdal se valószínű, hanem általában az emberi kapcsolatok romlanak... Nyilván be is csapják majd, csak a felét higgye el annak, amit más mond...ez nem azt jelenti, hogy hazudik... a főnökével is... komoly vitákra készüljön. Azért nem szeretnék ilyen szörnyű képet festeni, ez a konstelláció ilyen, de ez nem jelenti azt, hogy az egész éve ilyen lesz, az Oroszlánoknak nagyon jó évük van... talán még... hát, a házasságot annyira nem merem mondani...

 1. tel.: Nem is igen hiányzik.

 É.Sz.J.: Valami külföldi vonatkozás nincs az életében?

 1. tel.: Hát, nagyon szeretek utazni, mondjuk Olaszországba...

 É.Sz.J.: Hát, azt lehet mostanában... Nem tanul valamit?

 1. tel.: De, májusban vizsgázom.

 É.Sz.J.: Sikerülni fog... nem könnyen, de sikerül.

 Mv.: Aki személyes horoszkópot szeretne készíttetni, hívja a ...telefonszámot.

 Na, itt megint álljunk meg kicsit. É.Sz.J. pontosan követi a horoszkópkészítés-jóslás szabályait. A pszichológiában Barnum-effektusnak hívják azt a trükköt, amikor a jós-asztrológus jót is mond, meg rosszat is, nagyon rosszat semmiképpen nem, inkább bíztat, reményt ad. Konkrétumot nem mond, általánosságokban beszél. A következő hétre kellemetlenségeket ígér. Akinek csakugyan lesznek kellemetlenségei, azt mondja, lám, benne volt a csillagokban. Akinek nem lesznek, az meg örülhet. Mindenki jól jár, különösképpen, gondolom, É.Sz.J. anyagilag. É.Sz.J. mesterien kérdez. Pl.: Valami külföldi vonatkozás nincs az életében? Nem azt mondja, ismerős, rokon stb., hanem vonatkozás. Az meg akárki életében is lehet. Ha meg nincs, az se lett volna baj, a mester ugyanúgy kidumálta volna magát, mint amikor mellétrafált a hölgy családi állapotát illetően. Aztán a másik kérdés: Nem tanul valamit? Nem azt kérdezi: Tanul valamit? Ha tanul, tanul, ha nem, hát nem.

 2. telefonáló (nő): Van egy fiam... pályaváltoztatás előtt áll, milyenek a folyó évi kilátásai?

 É.Sz.J.: A változás egészen biztos. Mennyi idős? (Válasz: 33) Nős? (Válasz: Igen, de külön élnek) Hát, itt most lehet válás, szakítás, költözés. Tavaly nem költözött a fia? (Zseniális logika: ha külön élnek, nyilván költözött, ha nem tavaly, hát korábban, mindegy.)

 2. tel.: De igen, költözött.

 É.Sz.J.: A Plútó bolygó okoz itt olyat, hogy párkapcsolat szakadhat vagy költözés is... 97 elején nem jött valami ajánlat, munka?
2. tel.: Nem. Éppen most van változás alatt... Mikor várható kedvező fordulat?

 É.Sz.J.: A május vége biztos kedvező időszak, addig általában kellemetlenségek jönnek, viszont úgy tűnik nekem, hogy lesz valami jó munkája mindenképpen az idén. Az NC-IC tengely nagyon jó fényszögeket kap ebben az évben...

 A műsorvezető ismét javasolja a személyes horoszkópot. 3. telefonáló (nő) a szerelemről és anyagiakról érdeklődik, É. Sz. J. hajthatatlanul ismételgeti, hogy a következő 1-2 hét nem lesz jó. "Nem ilyenkor kell elkezdeni egy társas vállalkozást."

 3. tel.: Mmmmm.

 É.Sz. J.: Miért, akarta?

 3. tel.: Igen.

 É.Sz.J.: Halassza el!

 3. tel.: Miért?

 É.Sz.J.: Mert ami rosszul kezdődik, az rosszul is végződik.

 3. tel.: Jó, akkor elhalasztjuk.

 A műsorvezető ismét javasolja a személyes horoszkópot. 4. telefonáló (nő), 5. telefonáló (nő), anyagiak, párkapcsolat, munka, kezdetben rossz lesz, aztán javul, a műsorvezetőnél elakadt a lemez, tessék személyes horoszkópot készíttetni...tetni...tetni... Megyek a francba aludni...
 

Más utakon
Ebben az újonnan induló műsorban a csodálatos gyógyító, Gyurcsók József lép fel. Be lehet telefonálni (88 Ft+áfa). A mester nagy jóságos busa, szakállas fejével maga elé révedve monologizál, míg várja a telefonokat. Miért más ez a módszer, mint a többi természetgyógyász módszer? Mert olyan energiát használok föl, amit a kezdet kezdetén valaki már felhasznált...

 1. telefonáló (nő): Szervusz mester, én tegezlek tégedet, a beteged vagyok... (Megtudjuk, hogy a hölgy rákos, 75 kezelést kapott a mestertől és tanítványaitól, különben jól van.)

 Gy. J.: (folytatja a monológot): Láttam nemrégiben a Nyitott száj adását, ahol elhangzott egy természetgyógyász orvos szájából, hogy aki ufóenergiával és az isteni energiával gyógyít, az mind kuruzsló. Ha ezek kuruzslók, akkor nekem vállalnom kell, hogy az ország első számú kuruzslója vagyok, mert én soha nem tagadtam le azt, hogy engem azok a bizonyos földönkívüliek indítottak el ezen az úton, és a magam módján meg kellett találnom ahhoz a bizonyos teremtőhöz vezető utat. Aki azt mondja, hogy ez nem létezik, az azt mondja, hogy az a több száz millió ember, aki a keresztény hitet vallja, azok mind balgák és buták... megtámadja emberek hitét, erkölcsi normáját, megtámadja azt a soha nem látott, mégis létező valamit, aminek köszönhetjük az életünket. Ha valaki tagadja ezek létezését, tagadja azt is, hogy 2000 évvel ezelőtt élt egy ember, akit megfeszítettek és aki képes volt ugyanúgy gyógyítani... és megtagadja azt az embert, aki most Indiában él és legalább 60-70 millió ember élő istene...Legyen egy mankó, aki túl tudja vinni a beteget a holtponton, de mindez csak 80 százalékos, még mindig marad 20 százalék az ismeretlen tényezőknek. Hadd mondjam azt, hogy akinek el kell mennie, akármit teszünk vele az sajnos el fog menni.

 2. telefonáló (nő) egy emberen szeretne segíteni, akinek baja van a szemével, a derekával, a lábával, a fogával, fáj a feje, az orvosok nem tudnak segíteni rajta. Gy. J. ajánlja, hogy az úrral együtt személyesen keressék meg, a kollégák megadják a telefonszámot. 3. telefonáló (nő), aki megtanulja az agykontrollt, úgy gondolja, hogy a gyógyítás a szereteten alapul, a mester pedig javasolja, menjen ki egyszer hozzá, majd elbeszélgetnek.

 Ezzel nagyjából le is zajlott a szeánsz. Mit lehet ehhez hozzáfűzni? Bizony, vékony jégre kell merészkednünk, hiszen a sámántekintetű gyógyító bombabiztos fedezéket tákolt magának: aki ezt nem hiszi el, tagadja Istent, Krisztust, mindent, ami keresztény, annak nyilván nincs helye Mária országában. Ez eddig – az ő logikája szerint – rendben is volna, de hogy jönnek ide az ufók? Csak tán nem ők is Isten küldöttei? Mert akkor megáll a kétkedő tudománya, nyakig merül az ateizmus fertőjében.

Természetgyógyász stúdió 2.
Műsorvezető ugyanaz, aki a Carayon-szeánszot celebrálta. Bemutat egy hölgyet, aki Brazíliában tanult, angyalterapeuta, látnok és a transzcendentális meditáció oktatója. A hölgy ezúttal mint tolmács lép fel egy – ha jól rémlik, kanadai – hölgy és úr mellett, akik szintén angyalokkal foglalkoznak.

 Mv. (a hölgyhöz): Hogyan látja az angyalok szerepét az életünkben?

 Nő: Az idők kezdetétől angyalok vannak közöttünk és ugyanúgy tovább léteznek, ahogy mi is létezünk. Születésünktől a halálunkig velünk van az őrangyalunk. Az embereknek még vannak különféle angyalaik, mindegyiknek különböző szakterülete van...

 Mv.: Hogy kezdett foglalkozni az angyalokkal, ez egy különleges szakma.

 Nő: Kiskoromtól kezdve tisztán látok, látok az emberek körül fényeket, színeket. Iskolás koromban találkoztam egy hölggyel, aki látó volt... más képzett és gyakorlott látók melletti képzés után elkezdtem látni, észrevenni az angyalok jelenlétét, megkülönböztetni a színeket az angyaloktól...

 Mv.: Itt van egy könyv, melyben látható egy fantasztikus felvétel, pontosabban egy rajz, ami kicsit plasztikusabbá teszi a nézőknek, hogyan is dolgoznak az angyalok. Itt áll középen a gyógyító, aki kezeli a beteget és ezek a fényszerű lények. Ezek most angyalok vagy segítők?

 Nő: Ezen a képen gyógyítókat látunk, akik körül tiszta energetikai lények vannak, fénylények, de ezek nem angyalok, azok általában nagyobb távolságból dolgoznak.

 Mv.: A hölgynek olyan fantasztikus képei vannak, melyen láthatók az angyalok. Megmutatná őket?

 A fotón a hölgy egy fotelban ül ("itt azt kértem az angyalomtól, hogy mutassa meg, amit ebben a meditációban látok"), ezenkívül az égvilágon semmi sem látszik, kivéve a jobb felső sarkot, melyen egy keskeny sötét sáv tűnik föl. A nő szerint ez az angyal arca, de "olyan nagy volt a világosság, hogy elégette a filmet..."

 1. telefonáló (nő): Szeretném megkérdezni, hogy ha az ember meg akar kérdezni valamit az angyaltól, például elraktam valahova a kötvényeimet és nem tudom, hová, meg tudja-e mondania?

 Nő: Természetesen. Meg kell fogalmazni, mit szeretne, mikorra szeretné, ez miért olyan fontos.

 1. tel.: Hogyan hívjam meg?

 Nő: Az angyal mindig ott van, nem kell meghívni, szólni kell neki.

 1. tel.: Hogy szóljak neki? Kedves angyalkám? Vagy hogyan?

 Nő: Kedves védőangyalom, ez és ez a kívánságom, kérlek, segíts.

 1. tel.: Jó. És az egészségemmel kapcsolatosan...abban is tudna segíteni, vagy azt külön kell kérni?

 Nő: Igen, kérhet segítséget tőle.

 1. tel.: Külön kell kérni mindent?

 Nő: Természetesen.

 2. telefonáló (nő) érdeklődik, hogyan lehetne találkozni a hölggyel.

 Mv.: Az illető szervez angyalterápiás munkacsoportokat, ahol gyógyítás történik angyalok segítségével.

 Bocsánat, de itt már nem bírtam tovább.

Robelin jósdája
Szombat esténként fél kilenckor kezdődik Robelin szeánsza. Ez a csúcs, bátran állíthatom, többször láttam. Robelin (gondolom, művésznév) festett szőke, ondolált hajú zsenge ötvenes, körülbelül úgy néz ki, mint egy leselejtezett adminisztrátor vagy titkárnő egy hajdani KTSZ-ből. (Nem tévesztendő össze a gobelinnel, ezért nevét – aki a szájára veszi – ne tessenek a goblen analógiájára roblen-nek ejteni). Bejelentkezik a telefonáló, mondja a nevét meg, hogy mire kíváncsi, és Robelin már löki is.

 1. telefonáló (nő), megözvegyült; kétségbeesett, sírós hangon az egészsége felől érdeklődik.

 R.: Drága hölgyem, máris mondom. Amióta megözvegyült, elhanyagolja az evést, legalábbis nem úgy étkezik, ahogy kellene, ezt sürgősen pótolni kell, ezt gyógyszerrel nem tudja kompenzálni.

 1. tel.: Jaj nekem...

 R.: Végül is ne ijedjék meg, mert ha rendesen étkezik, ha nem is sokat, de jóízűen, csodálatos az ember, amikor az ételt magához veszi, arra gondol, hogy a teremtőnk rettentő sok csodálatos dolgot művel, pláne, ahogy létrehozta az ennivalókat...

 1. tel.: Az elkövetkező évre valamit tetszene mondani...

 R.: Bocsásson meg, egy adásban mindenkinek csak egy kérdése... A lábainál látok még ahhoz kapcsolódó dolgokat, amiket komolyan kellene venni...nem tudom,...az erekkel nincs baj a lábainál...

 1. tel.: Az erekkel nincsen, de nem tudok cipőt húzni.

 R.: Mindenképpen menjen el az orvoshoz.

 2. telefonáló (nő), rebegő, elhaló hangon: Úgy örülök, hogy meg tudtam találni. Az egészségem nagyon érdekelne.

 R.: A keresztnevét hadd kérdezzem meg (Ágnes). Ágnes, elmondom a legnagyobb szívfájdalmamat. Amikor az emberek az egészséggel kapcsolatban hívnak fel, azt látom, hogy félnek az orvostól... nagyon szívesen válaszolok a kérdésére, de inkább orvoshoz forduljon. Önnek a lábainál nem látok gyógyíthatatlan bajt, legalábbis nem minden területen. Van egy probléma, boka alatt valami. Mi ez a boka alatti rész?

 2. tel.: Hát, a térdem fáj.

 R.: De a boka alatt látok.

 2. tel.: Nincs...

 R. (az orrát vakarja): Boka alatt.

 2. tel.: Ott nincs problémám.

 R.: Boka alatt látok valamit, nem tudom... izületi rész, lehet, hogy most nem jelentkezett, hajlamos az egész szervezetében az ízületi betegségekre...a jobb boka, erre figyeljen nagyon, mert ott fényes részt látok, de nem fehér fényest, hanem olyat, amit úgy nevezek én, hogy becsapás. De nem én leszek becsapva vele, hanem... na, ott nem fogunk egykönnyen rájönni a tünetek okaira. A térdnél abszolút gyógyítható.

 3. telefonáló (nő) átlagos, seszínű hang. Szilvia, az egészséges felől szeretne hallani.

 R.: Érdekes, ahogy Szilviának a testén végignézek, van valami olyan védelem, amit önmagának is megad, elsősorban... látok egy érdekes felhőt, ami a fej fölötti rész. Ezt nem értem ezt a felnőtt, ott ez negatív információ, na most a betegségeket is nevezzük negatív rezgéseknek. Még a fej fölött van, ezt ha elhárítaná, ez se jutna el a szervezetbe... nem látok a védelemfelhő mögé, de takart az egészsége.

 3. tel.: Mármint védett?

 R.: Nem, önnek kell védenie, azt látom, a védelem színét láttam meg, ez előttem mindig egy ilyen szép felhő, enyhe ködszerű kép, tiszta energia. Amiért nem látom, azért, mert tényleg a nem látható következmények várhatók...

 4. telefonáló a munkahelye felől érdeklődik, Robelin ismét süketel valamit, majd...

 R.: Én elárulok egy nagy titkot. Amikor én ide leülök, előtte mindig meggyújtok otthon egy gyertyát és kérem a mennyei atyánkat, hogy áldjon meg, legyen segítségemre, kérem, nézze azt, hogy az emberek segítséget kérnek tőlem és rajtam keresztül segítse a tisztánlátásomat, ha engedi, hogy arra kérdésre válaszolhassak. Ettől kezdve én nem magamban bízom, hanem bennük. Nem a Robelin a csodálatos, hanem az a képessége, ami az Atyától ered és amit ő biztosít is.

 5. telefonáló (nő) stb. stb.

 Legyen ennyi elég, bár egyik este felbukkant még a közismert Béky László természetgyógyász valami ingával meg egy jókora feszülettel, de bocsássák meg, ezt nem bírtam feldolgozni. Mióta egyszer hallottam Béky mestert, aki valami nyavalya orvoslására azt javallotta, hogy reggelente húsz percen át öblögessük a szánkat étolajjal, meg hogy kaparjuk le a lepedéket a nyelvünkről, valahányszor meglátom, rögtön hányingerem támad.

 Néhány apróságra még felhívnám a figyelmet. Különös, hogy valamennyi adás betelefonáló nézője nő volt. (No comment!) Aztán az is roppant mód érdekelne, mit szól az egyház ahhoz, hogy Istent, Krisztust most már gátlástalanul lenyúlja minden kuruzsló. Én úgy gondolom, hogy aki hiszi, hogy az Úrtól kapott energiával gyógyít, angyalokat röptet és közben degeszre tömi a zsebét, az ne papoljon álszent módon szeretetről; az menjen el Teréz anyának, szerzetesnek vagy valami hasonlónak. Az meg különösképpen érdekelne, hogy a készülő természetgyógyászati törvény miféle engedélyeket fog kiadni ezeknek az Istennel üzletszerűen kéjelgő gyógyítóknak. Kell-e az engedélyért folyamodóknak bármi módon is igazolniuk, hogy rendelkeznek a maguknak tulajdonított képességekkel, vagy elég lesz hozzá a vizsgáztatók hite is? És kik lesznek azok, akik az engedély kiadásáról döntenek? Kíváncsian várom az érintettek véleményét.

Lejegyezte és végigszenvedte:
Németh Géza