Pillanatképek az Erdős-konferenciáról


„Erdős Pál születésének 100. évfordulója alkalmából a világ 53 országából érkező közel 700 résztvevővel nemzetközi matematikai konferencia kezdődött július 1-jén, hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián. A Magyar Tudományos Akadémia, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Bolyai János Matematikai Társulat közös szervezésében július 1. és 5. között zajló nagyszabású nemzetközi esemény célja, hogy Fields-érmes, Wolf- és Abel-díjas matematikusok, jeles tudóstársak és tanítványok körében állítsanak méltó emléket a matematika számos ágát gazdagító világhírű tudósnak. Az Erdős Centeniál fővédnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A Wolf-díjas Erdős Pál (1913-1996) a XX. század egyik legkiemelkedőbb matematikusa volt, aki szerteágazó és megtermékenyítő matematikai munkássága során a legnagyobb hatást a kombinatorika, a számelmélet, a halmazelmélet, az analízis, a geometria és a valószínűség-számítás területén gyakorolta. A világ valaha élt egyik legtermékenyebb tudósa – közel 500 társszerzővel több, mint 1600 cikket publikált.

Az Erdős Centeniál az egész nemzetközi matematikus-közösséget megmozgatta. A 150 meghívott előadó között olyan világhírességekkel találkozhatunk, mint az ausztrál-amerikai tudós, a Fields-érmes Terence Tao, a prímszámok neves kutatója, a Wolf- és Kiotó-díjas Lovász László, az MTA rendes tagja, Szemerédi Endre akadémikus, akit 2012-ben tüntettek ki a matematika Nobel-díjaként számon tartott Abel-díjjal. Előadást tart Bollobás Béla, a Cambridge-i Egyetem professzora, az MTA külső tagja, a Fields-érmes Timothy Gowers brit matematikus, illetve a szintén Fields-érmes Elon Lindenstrauss, a Princeton Egyetem és a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora is. 

A konferencia fő témái azok a területek lesznek, amelyekhez a legjelentősebb Erdős Pál hozzájárulása – a kombinatorika, a számelmélet, a számításelmélet, az analízis és a valószínűség-számítás.”  (MTA-hírek)

Képösszeállításunk a konferencia második napján, július 2-án készült. A felvételeket Vivian Huang készítette.