Levél Újpestről
Tisztelt Főszerkesztő Úr!

   Szeretettel gratulálok a Természet Világa 140. születésnapjához. Kérem, engedje meg, hogy felhívásukhoz kapcsolódva röviden beszámoljak a budapesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban tartott rendezvényünkről.

     Versenyezni jó! Iskolánkban ezért 2009. május 28-án hagyományteremtő, kedvcsináló rendezvényt tartottunk, ahol az utóbbi hónapokban versenyző 11. évfolyamos diákjaink mutatkoztak be. Szatmári Angéla a XIV. OTTDK találkozón szerepelt kitűnően, valamint első helyezett lett a Rügyek és Gyökerek esszéíró pályázaton, így találkozhatott Jane Goodallal is. Horváth Róbert és Soós Tamás az országos RKTDK-n, Bálint Virág pedig az OTTDK-n szerepelt sikerrel, - mindegyiküket Szabó Ágnes biológia tanár készítette fel. Végül felhívtuk a figyelmet további pályázati lehetőségekre is. 

       A Természet Világa Diákpályázatának bemutatása sem maradhatott el. A rendezvényt iskolánk Bay Zoltán-termében tartottuk, így a hely szelleméhez igazán illett a lap mottója: „Az emberi kultúrának a tudomány az alapja, ezért kell a legszélesebb körben terjeszteni”. Az egyórásra tervezett előadásból végül kisebb természettudományos délelőtt kerekedett. Vass Anita 11. évfolyamos tanuló köszöntötte a 140 éves Természet Világát, megidéztük a kiegyezés korszakát, amelyben a lap létrejött és ízelítőül kiraktunk néhány friss számot lapozgatni.

       Iskolánk igazgatónője, Pavletitsné Egressy Mária arról beszélt, hogy Charles Simonyi, aki a Természet Világa szerkesztőbizottságának is tagja, s akiben sokan „csak” a gazdag üzletembert látják, milyen komoly részt vállalt a Word és az Excel programok kifejlesztésében. Példaként hozta őt a diákok elé, mondván, hogy minden ember talentummal születik, aminek kihasználása, kamatoztatása nagyon sok munkát, hosszú-hosszú kitartást, szorgalmat és akaraterőt igényel. E talentum kiaknázása nem csak lehetősége, hanem kötelessége is mindenkinek, s az eredmény nem marad el.

       A diákokkal együtt lapozgatva, beszélgetve úgy látom, hogy a lelkesedés maradandó lesz és bízom benne, hogy diákjaink jövőre indulnak majd a Természet Világa diákpályázatán is. 

Köszöntjük a 140 éves folyóiratot! 
Jólesett, hogy a születésnap tiszteletére mi is gyújthattunk egy kis lángot.

Budapest, 2009.06.11.                                                

Üdvözlettel:

   Schrettner Ernőné
      kémia-fizika szakos tanár