A Természet Világa az Asztro/fizika roadshow-n

 
A március 6-án kézhez kapott lapokat az "Asztro/fizika roadshow" programunk soron következő helyszínein osztottuk szét. Elvünk az volt, hogy a roadshow-program első felét kitevő vetítéses előadás során kérdéseket is feltettünk az elhangzott témák kapcsán (űrkutatás, csillagászat, fizika, technika-innováció, meteorológia stb.) és a jó válaszokat jutalmaztuk 1-1 lapszámmal. Általában minden lap máshoz került, talán 1-2 esetben volt olyan, amikor kiemelkedően jó választ adott ugyanaz a diák többször is, ilyenkor azért egy másik számot kiadtunk. Az előadásoknak vagy elején, vagy végén mondtuk el, hogy a folyóirat szerkesztőségének a jóvoltából osztjuk szét a lapokat, amivel a célunk, hogy egyrészt a lap ismertsége nőjön és olvasótábora szaporodjon – másfelől meg ezzel is fel kívánja mutatni a Természet Világa, hogy milyen fontosnak tartja a középiskolai természettudományos tanítást/tanulást. A magam részéről mindig méltattam is pár szóban, milyen jó a folyóirat, nívós, és aktuális írásokat közöl, jó kiegészítés a tananyag mellett – és mindenhol propagáltam a diákpályázatokat. 

Az alábbi iskolákban osztottuk szét a lapszámokat:
Március 9. Kossuth Lajos Középiskola és Szakiskola, Kiskunfélegyháza (kb. 500 fő diák és tanár vett részt - jelenléti ívvel igazolt létszám: 375 fő!)

Kiskunfélegyházán

Március 10. Bibó István Gimnázium, Kiskunhalas (2 osztályból válogatott csapat, jelenléti íven: 28 fő)
Március 16. Kodály Iskola, Kecskemét (jelenléti íven: 152 fő)


Kecskeméten

Március 18. III. Béla Gimnázium, Baja (3 osztály, jelenléti íven: 58 fő)
Március 24. Piarista Gimnázium, Kecskemét (3 osztály, jelenléti íven: 57 fő)
Április 1. MNÁMK Gimnázium, Baja (jelenléti íven: 80 fő!)

A roadshow folytatódott még, de eddigre elfogyott a folyóirat.

Véleményem szerint elértük a célt, gyakran próbáltam még arra is figyelni, hogy örülnek-e a gyerekek az újságnak, és bizony általában rögtön, de legkésőbb a program során belelapozgattak nagy örömmel. Olyan is volt (Kiskunfélegyházán), hogy valaki annyira szeretett volna az újságból egy példányt, hogy bár nem volt első jelentkező soha, a bemutató végén odajött, hogy nem kérhetne-e ő is egy számot, mert olyan peches volt, hogy sose volt első, de mindig tudta a választ...  Adtam neki egy lapot, nagyon szépen meg is köszönte.

       Hegedüs Tibor


A roadshow-t a BKMÖ Csillagvizsgáló Intézet kollektívája szervezte, a PTE Tudásbázisának disszeminációja című TÁMOP 4.2.3. pályázat támogatásával.

A 25-27 előadás túlnyomó többségét Hegedüs Tibor, a Csillagvizsgáló Intézet igazgatója  tartotta, hármat Szakáts Róbert. Az iskolákat ketten-hárman látogatták meg. Ruzsics Krisztina könyvtáros a roadshow „logisztikáját vitte” (besorolta a programokat, időpontokat egyeztetett, a szóróanyagokat - és így a Természet Világa lapszámait - készítette össze).